Daniel Buda, membru al Parlamentului European, a explicat de ce PNL nu poate susține plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești. În plus, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) își exprimă îngrijorarea față de propunerea Ministerului Agriculturii, subliniind riscurile acestei măsuri pentru lanțul valoric și economia națională.
PNL nu susține plafonarea adaosului comercial
Daniel Buda, membru al Parlamentului European, a explicat motivele pentru care PNL nu poate susține plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești. Răspunsul său a fost exprimat printr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Partidul Național Liberal nu susține plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești, deoarece este bine cunoscut că producătorii români ajung adesea să vândă sub cost, ceea ce sufocă afacerile locale și face ca rafturile să fie aprovizionate cu produse importate, afirmă Buda.
Europarlamentarul a subliniat că, în loc să protejăm produsele fabricate local, măsura plafonării ar afecta tocmai pe cei care ne aprovizionează cu alimente autentice românești. În plus, această măsură este asemănătoare celor din perioada regimului comunist, care a generat lipsuri și stagnare.
În opinia sa, economia trebuie încurajată să funcționeze liber, permițând astfel fiecărei afaceri românești să prospere. Problema nu se limitează doar la prețuri, ci vizează viitorul nostru economic și modul în care susținem producția autohtonă.
Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor
Totodată, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) își exprimă îngrijorarea cu privire la propunerea Ministerului Agriculturii de a plafona adaosul comercial la produsele agroalimentare și asupra riscurilor pe care această măsură le implică pentru întregul lanț valoric și pentru economia națională.
Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană evidențiază că plafonarea adaosului comercial la produsele agricole, dar și la îngrășăminte, furaje și pesticide, ar putea destabiliza întregul lanț valoric agroalimentar. Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României și publicată vineri, au subliniat că această măsură ar putea contraveni principiilor constituționale care garantează o economie de piață liberă.
AHK România a evidențiat că reglementările stricte referitoare la stabilirea prețurilor vor avea un impact direct asupra lanțurilor de aprovizionare. Acestea vor îngreuna menținerea stocurilor conform noilor restricții, ceea ce va conduce la penurii de bunuri esențiale pe piață.
Se consideră că intervenția în activitatea comercianților contravine principiilor economiei de piață și că măsurile impuse ar putea duce la ineficiență operațională. Comercianții ar putea avea dificultăți în menținerea fluxurilor de numerar, ceea ce ar provoca blocaje în întreaga industrie alimentară și ar putea rezulta în pierderi de locuri de muncă în sector.
În contextul propunerii de plafonare a adaosului comercial, AHK România atrage atenția că risipa alimentară se va agrava, deoarece se vor comanda cantități de produse fără a exista o cerere corespunzătoare din partea consumatorilor.