Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că plafonarea plăţilor directe pentru marii fermieri prin aplicarea noii Politici Agricole Comune după 2013 riscă să afecteze fermele performante care contribuie major la asigurarea securităţii alimentare. Pe de altă parte, agricultorii au găsit soluţia: înfiinţează mai multe ferme, primesc subvenţii pe fiecare în parte şi evită plafonarea.
Plafonarea plăţilor directe pentru marii beneficiari, prevăzută de propunerile de reformare a Politicii Agricole Comune după 2013, riscă să afecteze fermele performante care contribuie major la asigurarea securităţii alimentare şi se conformează standardelor ridicate, a declarat la Bruxelles ministrul Tabără, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European.
Agricultorii nu sunt neapărat speriaţi de această propunere. “Soluţii există pentru cazul în care subvenţiile sunt plafonate. Noi avem 16 firme prin care rulăm activitatea fermei pe care o avem. Subvenţiile sunt plătite separat pe fiecare în parte, deci nu este cazul de plafonare”, a spus Sorin Anderco, directorul general al DN Agrar Group Alba.
Acesta conduce cea mai mare fermă din zonă, situată la Gârbova de Sebeş, unde mai mulţi investitori olandezi şi-au propus să devină cei mai mari fermieri din România. Acum la Gârbova sunt 1.150 de vaci, dar planurile olandezilor sunt de dezvoltare, vor ca anul viitor să ajungă la 1.700 de capete, iar în 2013, unitatea să numere 2.500 de vite.
Ministrul Tabără participă în aceste zile la o dezbatere găzduită de Parlamentul European cu participarea membrilor Comisiei de agricultură (AGRI), a miniştrilor agriculturii din UE şi a comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, privind pachetul legislativ referitor la politica agricolă comună în perioada 2014-2020.