Plafonarea prețului la polițele obligatorii RCA a fost prelungită, potrivit informațiilor transmise de purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Mihai Constantin.
Plafonarea prețului la polițele obligatorii RCA, prelungită
Potrivit reprezentantului, au fost luate mai multe decizii importante. Una dintre ele arată că plafonarea prețului la polițele obligatorii RCA a fost prelungită.
O altă decizie a fost exceptarea tichetelor de masă și a alocației de hrană de la luarea în calcul pentru stabilirea plafonului de 4.000 lei în contextul majorării salariului minim brut pe economie.
„Am să încep cu comunicarea unor decizii care răspund unor așteptări publice din ultima perioadă, să spunem, referitoare la punctul de amendă, la exceptarea tichetelor de masă și a alocației de hrană de la luarea în calcul pentru stabilirea plafonului de 4.000 lei în contextul majorării salariului minim brut pe economie, la prelungirea plafonării prețului la polițele obligatorii RCA și la alte măsuri cu impact fiscal și implicit social din viața cotidiană a românilor”, a declarat Mihai Constantin.
11. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) şi (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie
Prin acest act normativ, Guvernul prelungește plafonarea prețurilor polițelor RCA, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, pentru a împiedica apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor pentru aceste polițe de asigurare.
Astfel, tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% și sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.
Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Măsura a fost implementată în urmă cu mai bine de un an
Amintim că măsura a fost implementată în urmă cu mai bine de un an. Anterior, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut prelungirea plafonării până la 30 septembrie, pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor şi a stabiliza preţurile.
Plafonarea tarifelor pentru polițele RCA urma să expire la finalul acestei luni. Totuși, ASF a propus Guvernului prelungirea măsurii până la finalul lunii septembrie.
„Este o măsură necesară pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă”, spunea Ciolacu.
Decizia Guvernului a fost determinată de mai mulți factori:
- scumpirea excesivă a pieselor de schimb;
- scumpirea manoperei service-urilor, din 2020 până în prezent.
Aceste majorări duc la o explozie a tarifelor RCA, majoritatea fiind reparate în baza decontului făcut de asiguratori.
Un analist economic a explicat că a crescut foarte mult costul cu forţa de muncă. Prețul a crescut foarte mult faţă de ce se întâmpla acum câţiva ani.
Potrivit specialistul, au crescut probabil şi costurile materialelor şi ale pieselor de schimb.
„Într-adevăr, îi enervează şi nemulţumeşte pe cei care au afaceri de reparaţii de maşini pentru că şi-ar fi dorit să fie mult mai mari, pe deoparte”, a explicat analistul economic.