Plafonarea prețurilor la alimente continuă. Ciolacu: Preluăm modelul francez

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Marcel Ciolacu a vorbit luni, 4 martie, în cadrul unei emisiuni televizate, și despre continuarea plafonării prețurilor la alimente. În această direcție, premierul a anunțat o modificare legislativă pe modelul francez.

Marcel Ciolacu a anunțat că plafonarea prețurilor la alimente va continua pe modelul francez

Continuarea plafonării prețurilor la alimentele de bază este în planurile Guvernului. Marcel Ciolacu dorește să implementeze un sistem similar celui din Franța.

Luni, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va continua plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Această decizie vine în contextul în care acordul cu retaileri expiră la finalul lunii. Ciolacu intenționează să implementeze în România un sistem asemănător celui francez.

„M-am uitat și la sistemul francez. Și am stat de vorbă cu ministrul Agriculturii și cu dl Simonis. I-am zis să vină cu legislație foarte clară cum este în Franța (…)

O să venim cu o modificare legislativă astfel încât să plafonăm adaosul la produsele românești și atunci vom vedea adevărata concurență. Ăsta este sistemul francez!”, a spus Marcel Ciolacu pentru Antena 3 CNN.

În timpul unei conferințe recente, ministrul Agriculturii a subliniat că plafonarea va fi în vigoare până la data de 31 martie, momentul în care ordonanța care reglementează această măsură va expira.

Florin Barbu declara pe 20 februarie că urmează să aibă loc o întâlnire între Ministerul Economiei, retailerii și procesatori, în vederea creării unui nou mecanism. Ministrul susținea că acest demers era deja în curs de lucru la Ministerul Agriculturii.

Florin Barbu a exprimat dorința ca mecanismul să fie extins și aplicat pentru toate produsele agroalimentare disponibile pe piață, atât în sectorul retail, cât și în alte zone care nu sunt acoperite de retail.

„Mi-aș dori foarte mult că acest mecanism să se aplice pentru toate produsele agroalimentare care sunt pe piață, atât în zona de retail, cât și la cele care nu sunt în zona de retail”, a explicat ministrul Florin Barbu, în februarie, în cadrul conferinței RO 3.0 „Gustul Viitorului. Industria alimentară și retailul din România pentru următorii 7 ani”, powered by Kaufland.

Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Lista produselor cu adaosul comercial plafonat până la sfârșitul lunii martie

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
6. Mălai până la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe de pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard)
10. Carne proaspătă de porc (carne de porc lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată de porc)
11. Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi)
12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă)
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână cu 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame
17. Magiun până la 350 grame