Toate procedurile de selecție a conducerii companiilor energetice au respectat legea

Virgil Popescu, europarlamentar PNL și fost ministru al Energiei, a afirmat marți că toate procedurile de selecție a conducerii companiilor energetice au fost realizate conform legii.

Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu a subliniat că numirile făcute în perioada mandatului său, dar și în cel al actualului ministru Burduja, s-au desfășurat în acord cu legislația în vigoare și că orice discuție asupra acestora nu ajută deloc sectorul energetic.

El a explicat că în ceea ce privește numirile din cadrul Nuclearelectrica, legea permite, în anumite condiții bine justificate, prelungirea mandatelor, cu respectarea procedurilor transparente de selecție.

Virgil Popescu a menționat că Nuclearelectrica este implicată într-un proiect esențial de extindere, care include construcția unităților 3 și 4 și a SMR-ului, iar continuitatea conducerii este esențială pentru succesul acestora.

În plus, fostul ministru a menționat că schimbarea conducerii companiei ar fi putut fi realizată prin vot cumulativ, fără a aștepta intervenția Comisiei.

”Eu am spus de fiecare dată că toate numirile făcute de ministerul Energiei, în mandatul meu ca ministru sau al ministrului Burduja, au fost în acord cu legislaţia care exista. Zgândărirea, ca să îi spun aşa, nu ajută companiile din energie. Legat de reproşurile aduse cu privire la SNN, da îmi asum, în mandatul meu s-au numit 3 persoane, însă legea permite ca în baza unor argumente bine întemeiate să se poată reacorda mandatul, în baza procedurilor transparente organizate anterior.

Să nu uitam că Nuclearelectrica este în proces important de extindere, vorbim aici de construcţia unităţilor 3 şi 4 şi a SMR-ului. O continuitate a conducerii este importantă pentru realizarea şi finalizarea acestor proiecte importante. Repet, nu s-a încălcat deloc legea. Dar dacă se dorea schimbarea conducerii SNN, se putea face prin vot cumulativ.

Nu trebuia să aşteptăm să vină Comisia să ne spună, dar probabil nu s-a considerat că este greşit. Îmi asum şi numirile în Consiliul de Administraţie de la Romgaz. Nu văd de ce un fost secretar de stat, fără coloratură politică, un expert recunoscut în domeniul energiei, ar fi o problemă. Cred că fost o forţare a unor anumiţi oameni din interiorul DG Recovery, pentru că nicio persoană, care a fost în comitetul de nominalizare si remunerare nu s-a ocupat de selecţia din Consiliul de Administraţie.

Au fost preluate şi făcute de autoritatea tutelară. Dar revin şi spun că toate aceste lucruri se puteau rezolva foarte simplu, prin votul cumulativ, fără să se discute mult pe aceasta temă. Cu toate aceste discuţii s-a pus o umbră asupra acestor companii. Restul selecţiilor s-au făcut după data de 15 iunie, după ce eu am plecat de la minister”, a explicat fostul ministru al Energiei într-o intervenţie de la forumul energiei, organizat de Financial Intelligence.

virgil popescu
SURSA FOTO: Facebook, Virgil Popescu

Plafonarea prețurilor la energie

Pe lângă acestea, Virgil Popescu a discutat și despre plafonarea prețurilor la energie, subliniind că în contextul actual, caracterizat de instabilitate geopolitică, nu este momentul pentru ridicarea acesteia.

El a subliniat că pentru a menține prețurile scăzute, este necesară rezolvarea problemei interconectării energetice între statele Uniunii Europene.

Potrivit eurodeputatului, o piață energetică funcțională nu poate exista fără solidaritate între țări, iar lucrările legislative la nivel european vizează impunerea unor praguri minime de interconectare.

”La nivelul Uniunii Europene si al Comisiei Europene lucrăm la amendamente legislative care să impună un prag minim de interconectare între state. Fără solidaritate energetică reală, nu vom avea o piaţă funcţională. În acest moment nu există piaţă liberă. Mai mult chiar, nu cred că pericolul a trecut, chiar dacă zilele astea asistăm la o scădere a preţului la gaze şi la petrol. Războiul e la frontieră, de aceea nu cred că trebuie să ne grăbim să scoatem această protecţie (plafonarea n.red.)”, a mai declarat eurodeputatul PNL.

energie
SURSA FOTO: Dreamstime

Parteneriatele energetice dintre România și SUA rămân solide

Referitor la securitatea energetică, Popescu a evidențiat că parteneriatele strategice dintre România și Statele Unite, precum și între Uniunea Europeană și SUA, sunt solide.

El a amintit că Statele Unite sunt principalul furnizor de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru Europa, iar proiectele nucleare în care România este implicată au fost deja inițiate în timpul mandatului președintelui Trump.

”Parteneriatul energetic România–SUA şi UE–SUA rămâne solid. SUA este principalul furnizor de GNL pentru Europa, iar proiectele nucleare importante ale ţării noastre au fost demarate încă din mandatul Trump, în perioada cât am fost ministru al Energiei”, a subliniat Popescu.