Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că procesul decizional implică modelări complexe efectuate de un comitet interministerial. Acest grup de lucru este responsabil de elaborarea unei propuneri detaliate care să fie prezentată Guvernului.
Sebastian Burduja a avansat un termen maxim
Burduja a subliniat că schema actuală de plafonare este strâns legată de efortul financiar necesar pentru a susține măsura, iar orice decizie privind prelungirea va lua în considerare acest aspect.
„Certitudini vom avea în momentul în care se va lua o decizie finală. În acest moment, noi analizăm toate aceste lucruri, se fac modele destul de sofisticate, modelări în cadrul comitetului interministerial, care este mandatat să vină cu o propunere pe masa Guvernului și cred că va veni cu o asemenea propunere în perioada următoare, odată cu proiectul de Buget, pentru că, vă spuneam, schema în sine, modul în care ea arată, configurația ei, vine la pachet și cu efortul financiar pe care îl presupune o atare schemă”, a explicat Burduja la B1.
Întrebat despre momentul în care ar putea fi luată o hotărâre, ministrul a indicat că aceasta va fi sincronizată cu proiectul de buget. Termenul maxim avansat de Burduja pentru luarea unei decizii este începutul lunii februarie, astfel încât schema de plafonare, dacă va fi prelungită, să fie inclusă în configurația bugetară pentru anul în curs.
„Cel mai târziu, început de februarie, deci, odată cu proiectul de Buget, vă spuneam, ele merg la pachet”, a răspuns el.
România este interconectată cu piața europeană
Vorbind despre temerile temeri legate de o explozie a facturilor, ministrul a susținut că nu anticipează acest scenariu. El spune că se bazează pe datele disponibile pe site-ul ANRE, unde românii pot consulta un comparator de oferte.
El a explicat și că România este interconectată cu piața europeană. Astfel, prețul gazelor este influențat de evoluțiile globale.
„Nu anticipez acest scenariu și mă bazez pe datele celor care fac oferte pe site-ul ANRE. Există un comparator de oferte. Românii pot să-l consulte, pe de o parte, și pe de altă parte, pe angajamentul Guvernului României de a-i proteja în continuare pe românii vulnerabili și dacă se va putea și bugetul va permite, pe toți românii, pentru că schema de compensare-plafonare a asigurat și prețuri mai mici decât în piață, în general, dar a asigurat și o stabilitate de la o lună la alta, într-o piață energetică.
Știți, nu poate fi izolată România. Noi suntem interconectați, suntem pe o piață europeană, prețul gazelor depinde de evoluții globale, chiar, și nu pot să afirm că România le-ar controla pe toate. Nu controlăm ce se întâmplă în Ucraina sau în Orientul Mijlociu sau în alte locuri din lume, care sunt mari producători de gaz. Și atunci, trebuie să avem grijă de această stabilitate și de bunăstarea tuturor românilor”, a mai spus ministrul.
Ministrul Energiei a dat asigurări că România nu are probleme cu depozitele de gaze
Ministrul a fost întrebat și dacă ar trebui să ne facem griji în ce privește rezervele de gaze. În momentul de față, România înregistrează cel mai mare consum din iarnă, inclusiv cu gaz din import. În acest context, Burduja a oferit următoarea explicație.
„Categoric nu. Avem un grad de umplere satisfăcător. E adevărat, mai mic de cât anul trecut, au fost și temperaturi ceva mai mici încă din noiembrie, dar avem suficient gaz în depozite pentru a nu avea probleme cu aprovizionarea. Faptul că anumite companii, pe baze comerciale, apelează și la gaz din import e un lucru normal.
Sunt cantități mici în raport cu întreaga producție a României. Cu atât mai mult cu cât am și exportat cantități, tot în termeni comerciali, deci pe bani, peste Prut, către frații noștri din Republica Moldova, care au nevoie de susținerea României”, a răspuns Burduja.
Anterior, Sebastian Burduja a vorbit și despre informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nu mai avem gaz. Ministrul a susținut că aceste speculații sunt „dezinformări iresponsabile”.
Totodată, a spus că România nu a avut și nu va avea „absolut nicio problemă” să acopere consumul din gazul românesc din ce producem și din ce avem înmagazinat în depozite.