UE va prelungi plafonarea prețurilor la gaze naturale până în 2025

gaze naturale

SURSA FOTO: Dreamstime

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au susținut marți prelungirea plafonării prețurilor la gaze naturale. Acesta urma să expire în februarie 2024, dar va fi prelungită până în ianuarie 2025.

Uniunea Europeană prelungește plafonarea prețurilor la gaze naturale

Uniunea Europeană va prelungi cu încă 12 luni plafonarea de urgență a prețurilor la gaze naturale. Măsura va servi drept protecție împotriva unor posibile șocuri ale prețurilor la energie. Miniștrii energiei ai UE au susținut marți acest plan.

UE a convenit pentru prima dată asupra limitei prețului gazelor în decembrie 2022, după luni de prețuri la energie extrem de ridicate. Acestea au fost cauzate de reducerea livrărilor de gaze către Europa de către Rusia după invazia sa în Ucraina.

Situația de securitate energetică a Europei este însă mai confortabilă astăzi decât în timpul iernii trecute. Prețurile la energie sunt mult mai mici. De asemenea, țările și-au asigurat noi surse de gaze naturale non-rusești, iar depozitele de gaze sunt aproape pline.

„În ciuda începutului relativ bun al iernii, situația geopolitică rămâne foarte fragilă. Iar aceste măsuri de urgență ne ajută să ne protejăm consumatorii împotriva prețurilor excesive la energie”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

Plafonarea prețurilor trebuia să expire în februarie 2024

Acum plafonarea se va aplica până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Acordul de marți al miniștrilor trebuie să fie adoptat în scris, dar acest pas este de obicei doar o formalitate.

Țările UE au convenit să prelungească cu 12 luni alte două măsuri împotriva crizei energetice. Una dintre ele oferă autorizații mai rapide pentru proiectele de energie regenerabilă. Astfel, țările vor fi ajutate să înlocuiască gazul rusesc cu energie curată. Cealaltă măsură stabilește reguli pentru a se asigura că țările împart gazul în caz de penurie.

Ministrul ceh al industriei, Jozef Síkela, a declarat că răspunsul UE la criza energetică de anul trecut a eliminat „posibilitatea ca Putin să ne șantajeze”. El s-a referit la capacitatea Rusiei de a provoca creșteri ale prețului gazelor prin reducerea livrărilor către Europa.

Livrările de gaze din Rusia au scăzut substanțial în 2023

Livrările de gaze naturale ale Rusiei către Europa au scăzut de la invazia Ucrainei din 2022, în februarie. Înainte de această dată, Moscova era principalul furnizor de gaze al UE.

Gigantul energetic rus Gazprom a distribuit 27 de miliarde de metri cubi de gaz în Europa în acest an. Cifra reprezintă o scădere drastică față de vârful de 180 de miliarde de metri cubi pe care i-a trimis în 2018, arată calculele Reuters.

Plafonarea prețului la gaze în UE nu a intrat niciodată în vigoare. Aceasta este concepută pentru a se aplica doar dacă prețurile europene la gaz depășesc 180 de euro pe megawatt/oră. În acest nivel pentru prețul de referință al gazului din UE nu a mai fost atins.

Atunci, prețurile atinseseră un vârf de peste 300 euro/MWh pe piața olandeză pentru gaze naturale, TTF. Acum, marți, gazul se tranzacționa la aproximativ 34 euro/MWh.