Un indicator important arată că plafonarea prețurilor și susținerea producției locale, măsuri luate de guvernul Ciolacu, au ajutat la reducerea considerabilă a inflației.
Actuala guvernare a reuşit să reducă inflaţia în România
Politica Guvernului Marcel Ciolacu, de a asigura o creștere economică sustenabilă prin intermediul unor programe de investiții ample și susținerea firmelor locale, începe să ofere noi rezultate pozitive pentru români.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că prețurile producției industriale în luna martie au înregistrat o scădere de 1,8% față de luna februarie 2024 și de 7,9% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Această scădere este deosebit de importantă pentru toți românii, deoarece variațiile prețurilor la care sunt fabricate produsele în România ajung, în majoritatea cazurilor, să se reflecte în prețurile acestor produse în marile magazine.
Există o legătură directă între aceste prețuri de producție și inflație, chiar dacă variațiile din industrie nu sunt resimțite imediat de către populație. Prin urmare, scăderea prețurilor de producție va determina o presiune scăzută asupra buzunarelor românilor atunci când achiziționează produsele din supermarket.
Plafonarea prețurilor și susținerea producției locale ajută la scăderea inflației
De la preluarea guvernării, PSD a implementat politici menite să protejeze românii, inclusiv prin plafonarea prețurilor la produsele de bază, o măsură recent extinsă până la finalul anului 2024. Aceste produse, în principal din producția locală, beneficiază de o reducere a prețurilor de producție, reflectată și în scăderea prețurilor la raft din magazine.
Astfel, în special românii cu venituri mici sunt dublu protejați: prin plafonare și prin sprijinirea firmelor locale pentru a produce mai eficient.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), la nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a înregistrat o scădere de 2,52% în martie față de februarie 2024 și de 10,93% în comparație cu luna martie a anului anterior.
Crește competivitatea firmelor românești pe piața externă
În ceea ce privește piața externă (exporturile), în luna martie comparativ cu luna februarie, prețurile producției industriale au înregistrat o ușoară creștere de 0,15%, iar în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, s-a constatat o creștere de 0,53%.
Acest lucru indică faptul că firmele românești au beneficiat de o creștere foarte redusă a prețurilor de producție, ceea ce le conferă o mai bună competitivitate pe piețele externe.
Pentru a face o comparație, în 2022, România înregistra o creștere a prețurilor de producție de aproape 45%, cea mai mare din întreaga Uniune Europeană, conform datelor Eurostat. În anul următor, indicele a intrat în teritoriul negativ în mai multe state europene, cu o medie de scădere ușoară de 1,3% în blocul comunitar. Anul trecut, prețurile din România au înregistrat o creștere de 5,2%.