Plafonarea și compensarea facturilor s-a AMÂNAT! PNL și PSD nu reușesc să se înțeleagă

Românii încep săptămâna cu o veste proastă! Marți, 25 ianuarie, Marcel Ciolacu, liderul social-democrațiilor, a informat că noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale s-a AMÂNAT.

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a informat că noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale NU va fi adoptată în ședința de guvern de marți.

Adio, compensare! PNL și PSD nu se înțeleg

Acesta a menționat că a avut o nouă discuție cu Florin Cîțu (președintele Partidului Național Liberal), însă NU au reușit să ajungă la un numitor comun, privind ziua în care se vor aplica măsurile de compensare.

Nu se știe încă dacă plafonarea facturilor va începe la 1 februarie sau nu, așa cum anunțase ministrul Energiei. De altfel, încă nu se știe nici dacă se vor aplica compensările și plafonările retroactiv și pentru ianuarie, așa cum propusese PSD.

„O să luăm decizia mâine”, a explicat Marcel Ciolacu.

Trebuie reamintit că liderii coaliţiei guvernamentale trebuie să găsească o serie de noi măsuri pentru perioada de după 1 aprilie. În acest context, PSD susține că este nevoie de un preţ reglementat la energie electrică şi gaze naturale.

„Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna”, a spus marți Florin Cîțu.

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru furnizorii care emit facturi greșite

Luni, 24 ianuarie, liderii coaliției guvernamentale au decis ca OUG să conțină amenzi de până la 200.000 de lei pentru furnizorii de energie electrică care NU recalculează facturile greşite sau care NU aplică prevederile legale.

Ministrul Energiei, despre propunerea PSD: Nicio lege nu acționează retroactiv

Recent, ministrul Energiei a anunțat că pachetul de noi măsuri se va aplica de la 1 februarie și va cuprinde:

  • – creșterea limitei de consum până la care se aplică compensarea;
  • – reducerea plafonului pentru prețurile la energie electrică și gaze naturale;
  • – interzicerea debranșărilor;
  • – recalcularea facturilor greșite;
  • – sancționarea furnizorilor care emit facturi greștie;

De altfel, social-democrații au solicitat ca noile măsurile să se aplice retroactiv și pentru ianuarie, iar juriștii partidului politic au redactat un set de amendamente susținând că soluția ar fi una constituțională.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a spus ministrul Energiei, conform agerpres.ro.