Plafonează Guvernul prețul la energie? Premierul a explicat, în cadrul unei dezbateri on-line, care sunt cauzele exploziei facturilor.
Cîțu dă vina pe contextul internațional, dar și pe faptul că liberalizarea pieței de energie a fost foarte mult întârziată în România.
Plafonează Guvernul prețul la energie? Cîțu nu știe încă
”Noi am mai prezentat deja câteva dintre soluţii şi îmi pare bine că dumneavoastră puneţi acolo „Plafonare versus compensare” – s-ar putea să fie ambele, s-ar putea să fie doar compensare. Da, bineînţeles, prin asta am început.
Am început cu o analiză, pentru a înţelege exact ce s-a întâmplat. Dumneavoastră spuneţi că a fost o liberalizare făcută haotic, eu spun că a fost o liberalizare care a venit prea târziu şi a venit într-un moment în care preţurile creşteau în toată Europa şi de aceea s-au suprapus aceste două lucruri, dar, în acelaşi timp, pe lângă această liberalizare, sunt şi elemente structurale pe care le-am observat.
În primul rând, această trecere de la energie … producţia de energie poluantă, cum are România, folosind cărbune, către energie verde. Noi anul acesta ştiţi bine că am închis mine… o mină, de fapt, în zona… în Hunedoara, care nu mai era profitabilă, dar producea ceva. Asta este un aspect.
Dar nu s-au făcut investiții ani de zile și capacitatea de producţie nu a crescut. Anul acesta am importat în mare parte energie, când preţurile au crescut în toată Europa, bineînțeles că și noi am importat la aceleași prețuri.
Deci sunt mai mulţi factori. De aceea am spus că ceea ce vorbim astăzi sunt soluții pe termen foarte, foarte scurt, adică pentru această iarnă. A trebuit să găsim un mecanism care să intre normal pentru astfel de situaţii, să nu trebuiască să dăm ordonanță de fiecare dată când avem astfel de situaţii, care nu sunt comune, situaţii excepţionale, să avem un mecanism care intră în vigoare.
”O facem cu un voucher ceva”
Nu știu, vom găsi această formulă cu compensarea, poate putem să o facem cu un voucher ceva, care de fiecare dată când prețurile o iau nu din vina … sau se ducă peste tot în lume la fel, atunci să poată să intre acest mecanism în vigoare, dar trebuie şi asta am cerut și voi cere, voi avea o discuție cu toate partidele politice responsabile din Parlamentul României, că mai sunt și iresponsabili, despre o strategie de … care să ducă către independența energetică a României sau securitatea … să asigure securitatea energetică a României.
Vreau să avem clar acești, să ni-i asumăm… să asumăm toate partidele politice responsabile această strategie. Ştiţi foarte bine, avem acesl memorandum cu Statele Unite, prin care vom construi încă două reactoare – 3 şi 4 – reactorul 1 se va reface, dar să ştiţi că nu ajunge.
Avem nevoie de mai multă producţie de energie ca să ajungem la acest obiectiv pe care eu îl vreau, acela de independenţă energetică.”, a declarat Premierul Florin Cîțu, în cadrul dezbaterii on-line ”Plafonare versus compensare”.