Fondul de Garantare a Creditului Agricol (FGCA) isi majoreaza plafonul de garantare de la 70% la 100%, potrivit unei Hotarari de Guvern aprobate in sedinta de miercuri. Suma garantata reprezinta suma maxima pana la care fondurile de garantare raspund in cazul riscului garantat, in limita garantiei acordate prin contractul de garantare. Acest plafon a crescut de la 70% la 100% din valoarea creditului de investitii pe termen scurt, mediu si lung la FGCA si se mentine la pana la 70% din valoare
Fondul de Garantare a Creditului Agricol (FGCA) isi majoreaza plafonul de garantare de la 70% la 100%, potrivit unei Hotarari de Guvern aprobate in sedinta de miercuri.
Suma garantata reprezinta suma maxima pana la care fondurile de garantare raspund in cazul riscului garantat, in limita garantiei acordate prin contractul de garantare. Acest plafon a crescut de la 70% la 100% din valoarea creditului de investitii pe termen scurt, mediu si lung la FGCA si se mentine la pana la 70% din valoarea creditului de investitii pe termen scurt, mediu si lung la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.
Fondurile de garantare, la solicitarea institutiilor de credit, vor putea acorda garantii sindicalizate care pot acoperi integral valoarea creditului acordat pentru realizarea proiectelor prin programul SAPARD, dobanda urmand a fi garantata de imprumutati. Garantiile se vor acorda pe baza documentatiei de credit aprobate de acestea si a normelor proprii de lucru ale fondurilor de garantare, fara a solicita garantii din partea imprumutatilor.
Necesitatea implicarii institutiilor de credit si a fondurilor de garantare in derularea programului SAPARD este determinata atat de necesitatea asigurarii cofinantarii impuse cat si de conceptul programului, potrivit caruia finantarea nerambursabila nu se asigura in avans ci doar prin rambursarea cheltuielilor efectuate pe stadii de executie a proiectelor.
Sursa: Capital, 09 martie 2006