Plafonul impus de UE la roaming, tarif unic pentru operatori

Acordul dintre Parlamentul European şi Consiliul UE privind tarifarea în roaming nu fixează tarifele, ci doar stabileşte plafoane sub nivelul cărora operatorii au posibilitatea de a concura, oferind preţuri mai mici. Însă, niciun operator local de telefonie mobilă nu a redus tarifele sub nivelul maxim stabilit de Uniunea Europeană. Românii plătesc 43 eurocenţi pe minut (cu doar 3 eurocenţi mai puţin faţă de vechea reglementare) pentru apelurile iniţiate în ţările membre ale

Acordul dintre Parlamentul European şi Consiliul UE privind tarifarea în roaming nu fixează tarifele, ci doar stabileşte plafoane sub nivelul cărora operatorii au posibilitatea de a concura, oferind preţuri mai mici. Însă, niciun operator local de telefonie mobilă nu a redus tarifele sub nivelul maxim stabilit de Uniunea Europeană.

Românii plătesc 43 eurocenţi pe minut (cu doar 3 eurocenţi mai puţin faţă de vechea reglementare) pentru apelurile iniţiate în ţările membre ale Uniunii Europene, 19 eurocenţi pe minut pentru apelurile primite (faţă de 22 eurocenţi) şi 11 eurocenţi pentru mesajele scrise trimise (faţă de media de 28 eurocenţi din vechiul regulament). Doar opţiunile mai fac diferenţa.

Te combini la un roaming?

 

Chiar dacă aplică aceleaşi tarife, operatorii au găsit metode prin care să-şi atragă clienţii. De exemplu, Orange şi Vodafone oferă clienţilor tarife mai mici pentru serviciile în roaming cu două săptămâni înaintea intrării în vigoare a reglementării europene.

 

Clienţii Vodafone vor beneficia de noile tarife în roaming atât în statele membre UE, cât şi în cele din Spaţiul Economic European (EEA) – Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, precum şi în Elveţia.

 

“Cu Vodafone World şi Vodafone Passport, clienţii noştri au la dispoziţie o ofertă unică de roaming, atât pentru serviciile de voce cât şi pentru date. Acesta este rezultatul mai multor iniţiative pe care le-am introdus în ultimii ani pentru a oferi clienţilor noştri o valoare mai mare de utilizare şi un control mai bun al costurilor.”, au precizat reprezentanţii Vodafone.

 

 „Cu Permis de Vacanţă, clienţii Orange au tarife în roaming cu 21% mai mici decât noile eurotarife, în timp ce cu opţiunea Favourite Countries vorbesc la tarife reduse cu până la  30%. După consumarea minutelor incluse în cele două opţiunii, clienţii Orange sunt tarifaţi la nivelul tarifelor reglementate de Uniunea Europeană”, a declarat, pentru Capital.ro, Irina Pană, Wholesales, International & Regulatory Affairs Manager Orange Romania.

 

Ea susţine că strategia Orange pentru serviciul de roaming este de a oferi o acoperire cât mai extinsă şi tarife cât mai bune clienţilor care călătoresc în afara ţării. “În această direcţie, am lansat deja opţiuni pentru convorbiri în cadrul UE la tarife mai avantajoase decât eurotarifele şi vom continua să venim în întâmpinarea dorinţelor clienţilor noştri cu servicii şi oferte atractive.”

 

Cosmote îşi va modifica planul tarifar începând cu 1 iulie. Tarifele pentru apeluri, mesaje scrise şi transfer de date în Uniunea Europeană vor scădea cu până la 40% (voce), 63% (SMS), respectiv 75% (date).

 

Reprezentanţii de la Bruxelles au stabilit tariful de date mobile în roaming la 1 euro/MB pen­tru tranzacţiile între ope­ra­tori. Cosmote ajustează tari­fele de GPRS la 2 euro/MB. Vodafone, prin extraopţiunea Passport Date Mobile, oferă clientului posibilitatea să acceseze internetul de pe telefonul mobil plătind un tarif unic de 2 Euro/MB fără TVA, la care se adaugă o taxă de conectare. Oran­ge nu a comunicat deo­cam­dată informaţii privind tra­ficul de date în roaming.   

 

 

The future is bright, the future is roaming

 

“În contextul economic actual, nu ne aşteptăm la o creştere spectaculoasă a numărului de utilizatori ai serviciului roaming, însă scăderea tarifelor se poate reflecta într-o creştere a traficului pentru utilizatorii existenţi. Reducerile de tarife aduc, în general, creşteri de trafic, iar roamingul face parte din această categorie,” au spus oficialii Vodafone.

Irina Pană, Wholesales, International & Regulatory Affairs Manager Orange Romania susţine că “reducerea tarifelor în roaming prin ofertele avantajoase lansate de Orange, precum şi prin reglementările europene a generat deja o creştere a gradului de utilizare a serviciului de roaming”.

 

“Creşterea numărului utilizatorilor de roaming este în directă corelaţie cu creşterea numărului celor care pleacă din ţară fie pentru afaceri, fie în concedii. În ultimii ani, Cosmote a înregistrat o creştere constantă a volumului de trafic în roaming, cele mai populare destinaţii remarcate fiind Grecia, Italia, Bulgaria, Germania şi Spania, precum şi Austria, pe timpul iernii”, au adăugat reprezentanţii Cosmote.

 

Viitorul sună mai bine 

Conform regulamentului, de la 1 iulie 2010, costul unui apel telefonic în roaming va fi redus la 0,39 euro pe minut, iar de la 1 iulie 2011, la 0,35 euro. Cel care recepţionează apelul în serviciul roaming va plăti, de la 1 iulie 2010, 0,15 euro pe minut, iar de la 1 iulie 2011, 0,11 euro.

Cât priveşte transmisia de date în sistem roaming între operatorii (en-gros), tariful va scădea la 0,8 euro/MB în 2010 şi la 0,50 euro/MB în 2011.

Regulamentul, al cărui raportor a fost europarlamentarul român Adina Vălean, va intra în vigoare la 1 iulie 2009.