Plafonul pentru ajutoarele de minimis în agricultură se dublează, la 15.000 euro

Plafonul ajutoarelor de valoare mică în agricultură (de minimis) pe care le pot primi firmele de la stat va urca, de la începutul anului viitor, la 15.000 de euro, potrivit unui regulament aprobat astăzi de Comisia Europeană, care prevede, în plus, şi că aceste sume nu vor mai fi considerate drept ajutoare de stat.

„Acest nou regulament va permite statelor membre să dispună de o marjă de manevră mai mare pentru a acorda ajutoare fără a denatura concurența, mai ales în situații de urgență, iar Comisiei îi va permite să simplifice modul de tratare a ajutoarelor naționale în sectorul agricol”, a declarat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

Noul regulament, aplicabil de la 1 ianuarie 2014, aduce suma per beneficiar la 15.000 de euro pe parcursul a trei exerciții fiscale, iar plafonul pentru fiecare stat membru la 1% din valoarea producției agricole. În plus, regulamentul conține o definiție mai completă a tipurilor de ajutoare care pot intra în domeniul de aplicare al acestuia.

Până în prezent, în conformitate cu un regulament din 2007, ajutoarele care nu depășeau 7.500 euro per beneficiar pe o perioadă de trei exerciții fiscale sau un plafon de 0,75% din valoarea producției agricole stabilite pentru fiecare stat membru, erau considerate ajutoare care nu denaturează sau nu amenință să denatureze concurența.

Noul regulament, aplicabil de la 1 ianuarie 2014, aduce suma per beneficiar la 15.000 EUR pe parcursul a trei exerciții fiscale, iar plafonul pentru fiecare stat membru la 1% din valoarea producției agricole. În plus, regulamentul completează definiția tipurilor de ajutoare care pot intra în domeniul de aplicare al acestuia

 

În sectorul agricol, ajutoarele de stat se bazează pe trei principii diferite: se conformează principiilor generale ale politicii în domeniul concurenței; trebuie să fie consecvente cu politicile comune ale UE în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale şi trebuie să fie compatibile cu angajamentele internaționale ale Uniunii, în special cu Acordul OMC privind agricultura. Aceste principii au fost transpuse în instrumente juridice a căror aplicare este limitată la sectorul agricol: orientările comunitare privind ajutoarele de stat în sectorul agricol și forestier 2007-2013; regulamentul de exceptare pe categorii în sectorul agricol; ajutoarele de stat specifice pentru sectorul agricol prevăzute în regulamentul privind formularele de notificare din 2004 şi regulamentul privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol.

Aceste instrumente expiră la 31 decembrie 2013 și sunt în prezent în curs de revizuire, Comisia anunţând că vrea să “modernizeze” ajutoarele de stat, în condiţiile în care în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale se vor aplica norme noi adaptate cadrului financiar multianual 2014-2020. În 2013, Comisia Europeană a organizat o consultare publică privind revizuirea normelor în materie de ajutoare de stat, cerând tuturor părților interesate să își facă cunoscută poziția în ceea ce privește revizuirile necesare și să formuleze observații cu privire la proiectul noului regulament de exceptare pe categorii în sectorul agricol. Totuși, noul regulament de exceptare pe categorii în sectorul agricol și noile orientări nu vor fi încă în vigoare la începutul anului 2014. În noiembrie 2013, Comisia a prelungit până la data de 30 iunie 2014 regulamentul de exceptare pe categorii în sectorul agricol și orientările actuale.