Absolut nimeni nu mai are voie. Interdicție pentru românii care merg la mare: Fără panică!

plaja eforie

SURSA FOTO: Facebook

Pe plaja din Mamaia, paradisul estival al României, peisajul idilic și atmosfera relaxantă ascund un pericol neașteptat. Fenomenul cunoscut sub numele de "cliffing" a luat naștere ca urmare a lărgirii plajelor, generând dune de nisip cu înălțimi considerabile. Aceste dune, aparent inofensive la prima vedere, ascund riscuri majore pentru turiști, care sunt avertizați să nu se îndepărteze de mal.

Pericolul Ascuns: Fenomenul „Cliffing”

Plaja din Mamaia, una dintre cele mai populare stațiuni de pe litoralul românesc, se confruntă cu un fenomen periculos care îngrijorează autoritățile și turiștii. Avertismentele sunt clare: să nu se îndepărteze de mal din cauza riscului de a fi luați de curenții puternici ai Mării Negre.

Fenomenul denumit „cliffing” a apărut ca urmare a lărgirii plajelor și creează dune de nisip cu înălțimi considerabile. Chiar dacă autoritățile locale promiteau remedierea situației până la începutul sezonului estival, aceasta nu s-a întâmplat, iar plaja rămâne nenivelată, cu diferențe mari de nivel. Din păcate, utilajul de nivelare a nisipului s-a defectat, contribuind la accentuarea acestui fenomen.

Diferența semnificativă de nivel a apei, accentuată de furtuni și vijelii, reprezintă un alt factor care agravează situația. Valurile și vântul erodează plaja și trag cantități mari de nisip înapoi în larg, determinând formarea acestor dune periculoase.

SURSA FOTO: Unsplash – Georgian Constantin

Siguranța înainte de toate

Adrian Bîlbă, cercetător științific, explică că este necesară așteptarea ca marea să își recupereze o parte din nisip și să se formeze o pantă descendentă, care să reducă diferențele de nivel și să prevină fenomenul de „cliffing”.

Cu toate acestea, acest proces poate dura o perioadă îndelungată și nu există o soluție imediată.

”Aşteaptă ca marea să-şi recupereze o parte din nisip şi să-şi reformeze singura plaja submersă, adică practic să facă o pantă descendentă, o pantă care să nu aibă o diferenţă aşa mare de nivel şi să nu mai apare fenomenul de trasare.

E o poveste neterminată sau care se va termina cumva într-un timp foarte îndepărtat”, a declarat pentru Observator Adrian Bîlbă, cercetător științific.

Curenții puternici ai Mării Negre, accentuați de diferența mare de nivel, prezintă un risc suplimentar pentru turiști. Salvamarii îi avertizează pe vizitatori să rămână aproape de mal și să nu se aventureze prea departe în apă.

În caz de pericol, este esențial să rămânem calmi și să cerem ajutor, iar salvatorii vor interveni prompt.

”Foarte important este să nu intrăm în panică. Am intrat în panică, se poate întâmpla o nenorocire. Să stăm cât mai calmi, strigăm după ajutor, să fie observat de salvamar şi se intervine foarte uşor”, potrivit lui Gabriel Culea, șef salvamari Mamaia.

Deși directorul Administrației Bazinale Apele Române Dobrogea-Litoral nu a comentat în mod public despre situație, autoritățile promit că plajele se vor nivela până în weekend. Cu toate acestea, este important ca turiștii să fie conștienți de pericolele prezente și să ia măsuri de precauție adecvate în timp ce se bucură de plaja din Mamaia.

Sezonul estival va începe oficial pe 22 iunie, iar autoritățile își propun să remedieze situația înainte de acest moment, pentru a asigura siguranța și confortul turiștilor.