Destinatiile pe care se poarta concurenta intre touroperatori sunt indeosebi Grecia si Turcia. De aceea, turistul care isi doreste o vacanta reusita in aceste tari are de unde sa aleaga.
Asigurarea medicala este obligatorie numai in Grecia, tara pentru care este necesara obtinerea vizei pentru spatiul Schengen. Grecia si, in special, Creta sunt destinatii preferate de foarte multi turisti, pentru calitatea serviciilor si vechimea obiectivelor istorice. Este mai convenabila o excursie organizata, decat una cu traseul conceput individual. Pachetele de servicii nu trebuie interpretate inflexibil, ele putand fi adaptate dorintelor turistului. Ele reprezinta mai mult sugestii in privinta tarifelor de la hotelurile din apropierea locurilor care merita a fi vazute.
Actele necesare la eliberarea vizei pentru Grecia sunt: pasaport valabil minimum sase luni de la intoarcere/eventual pasaportul anterior, doua fotografii tip pasaport, acte de proprietate (casa, masina etc.), cartea de munca/contractul de munca sau talonul de pensie sau carnetul de student vizat, actele firmei (daca este cazul), extras de cont, adeverinta de la serviciu/scoala, formularul special de la Consulatul Greciei si asigurarea medicala. Taxa de viza este de aproximativ 20 USD/persoana, iar asigurarea medicala costa 12 USD/persoana/maximum o luna. Obtinerea vizei dureaza cel putin o saptamana, durata fiind diferita de la o agentie de turism la alta, in functie de relatiile touroperatorilor cu oficialitatile grecesti. Carnetul de student sau de elev este foarte important in anumite situatii, deoarece in baza lui se pot obtine tarife reduse de intrare la muzee.
Creta, cea mai vasta insula a Greciei, se situeaza la granita dintre Europa si Africa, intre Marea Egee si Libia, conservand astfel vestigii din epoci diferite: civilizatia minoica, cea mai veche din Europa, si cea venetiana. In inima Heraklionului se afla Catedrala Sf. Minas, cea mai mare biserica din Grecia, iar in Agio Nikolaus, americanii si-au construit zone rezidentiale. Intrarea in biserici este libera. Peisajul muntos, cu coline dulci impadurite, pesteri, chei, contine chiar si regiuni neexplorate. Climatul de aici este unul dintre cele mai blande din Europa.
Toate atractiile istorice si naturale ale insulei devin mai accesibile prin inchirierea unei masini incapatoare, pentru minimum doua familii, fara garantii, doar cu pasaportul si carnetul de conducere. Preturile variaza intre 35 si 70 USD/ masina/zi, in functie de capacitatea si tipul masinii. Nu este impusa o limita superioara a distantei de parcurs, astfel incat intreaga insula poate fi vizitata.
Localuri mai putin pretentioase – terasele – servesc mancare buna si ieftina, in ciuda aspectului exterior mai saracacios.
E nevoie de cel putin 100 USD/ persoana/sejur de o saptamana in Creta si de aproximativ 300 USD pentru restul Greciei, ca bani de buzunar. Cu alte cuvinte, doar masa si bauturile costa cam 10-12 USD/ persoana/zi.
Zona favorita a investitorilor in turism pare sa fi fost partea sudica a Turciei, orasul Antalya, aflat la poalele Muntilor Taurus. Totusi, unele agentii au inceput sa promoveze si coasta Marii Egee, deosebit de bogata in situri arheologice antice, de pe vremea grecilor si romanilor. In Antalya pot fi vizitate moscheea, piata, muzeul, poarta lui Hadrian si cascada Kursunlu.
Termessos este orasul pe care nu l-a putut cuceri Alexandru cel Mare, el dispunand de unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice. Suvenirurile specifice Turciei sunt aurul, mai ieftin decat la noi, mirodeniile, ceaiurile si rasnitele din alama.
In principiu, orice pret se poate negocia, mai putin cand intra in discutie marile lanturi de magazine straine, unde la intrare vizitatorul este avertizat: preturile nu se negociaza. Pentru un voiaj de sapte zile, se recomanda ca bani de buzunar cel putin 300 USD/ persoana.
Un voiaj in Tunisia poate avea ca principale repere: Nabeul, orasul mestesugarilor, cu hoteluri gradina, Sousse (langa Port El Kantaouil), cu vechea cetate, numita Medina, foarte bine conservata, si, nu in cele din urma, Cartagina, cetatea atat de ravnita in vremuri de demult. In interiorul Medinei se pot vizita: moscheea, bazarul cu suveniruri si muzeele. Covoarele tesute manual, piperul din orasul sfant Kairouan, obiectele artizanale din lemn de maslin, cupru, bronz si din piele nu sunt numai convenabile ca pret, dar si maiestru mestesugite.
Ritmul oriental de viata din aceste locuri este reflectat in regulile de circulatie, originale, si in lipsa locurilor de parcare. Stelele de cazare nu corespund intotdeauna celor internationale, ne previn touroperatorii.
La hotel, preturile sunt de doua-trei ori mai mari decat in piete sau in magazine (moneda locala, dinarul, valoreaza aproximativ 0,95 USD). In rest, mancarea este foarte ieftina, in cafenelele tunisiene si marile restaurante atractia fiind reprezentata de mancarurile traditionale. Merita a fi gustate: cous-cous-ul (gris de porumb fiert deasupra aburului), sosurile, clatitele si salata de ardei rosu dar si pestele intreg, stropit cu Muscat.
Comparativ cu anul trecut, tarifele serviciilor turistice sunt mai ridicate.
Cu toate acestea, pentru buzunarul romanului ramane mai convenabil un sejur la Kusadasi, in Turcia, decat unul pe litoralul nostru, cu cazare la hotel de doua stele.
Oana Simina Vasilescu