Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că poate rechema în activitate sau reîncadra, fără concurs, cadre militare sau polițiști, care au trecut în rezervă sau cărora le-au încetat raporturile de serviciu, întrucât România se confruntă cu un număr imens de refugiați de război din Ucraina.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că poate rechema în activitate sau reîncadra, fără concurs, cadre militare sau polițiști, care au trecut în rezervă sau cărora le-au încetat raporturile de serviciu, întrucât România se confruntă cu un număr imens de refugiați de război din Ucraina.
„Având în vedere intrarea în vigoare a OUG nr. 20/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară, în contextul situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, unitățile Ministerului Afacerilor Interne pot rechema în activitate / reîncadra, fără concurs, cadre militare / polițiști care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu”, scrie într-un document mai multor structuri din subordinea MAI, obținut de stiripesurse.ro.
Potrivit raportului transmis de Poliția de Frontieră sâmbătă, 19 martie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 67.621 de persoane, dintre care 11.182 cetăţeni ucraineni.
Numărul total al refugiaţilor ucraineni ce au trecut graniţa în ţara noastră a depăşit 480.000
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.421 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 15,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au întrat 4.156 cetăţeni ucraineni (scădere cu 18,4%). De la declanşarea acestei crize, până vineri, 18 martie, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 480.466 cetăţeni ucraineni.
De asemenea, luni, 21 martie, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a emis ultimul bilanț al victimelor civile din Ucraina. Conform informațiilor transmise, de la izbucnirea războiului din Ucraina și până acum, circa 925 de oameni au fost uciși de soldații ruși.
ONU, despre victimele din Ucraina: Bilanţul real probabil este considerabil mai mare
Luni, 21 martie, Oficiul Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Drepturile Omului a emis bilanțul victimelor de război din Ucraina. Conform informațiilor transmise, până acum au fost înregistrate cel puţin 925 de persoane decedate şi 1.496 de oameni răniţi. Numerele respective reprezintă doar victimele civile.
„Bilanţul real probabil este considerabil mai mare, mai ales în zonele aflate sub control guvernamental şi în contextul confruntărilor militare din ultimele zile. Cele mai multe victime civile sunt rezultatul utilizării de armament exploziv cu impact pe zone largi, inclusiv al atacurilor cu obuze de artilerie, sisteme de rachete mutiple şi bombardamente aeriene”, precizează Biroul ONU pentru Drepturile Omului, potrivit MediaFax.
Reamintim că, recent, Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, a informat că zece milioane de ucraineni au fugit din Ucraina până acum. Din păcate, situația actuală este complicată.
Zece milioane de refugiați au fugit din Ucraina
„Războiul din Ucraina este atât de devastator, încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutate în interiorul ţării, fie refugiate în străinătate”, a declarat Filippo Grandi într-un mesaj de pe Twitter.
Sâmbătă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a specificat că 3,3 milioane de refugiați ucraineni au fugit din țara natală bombardată de ruși, iar 6,5 milioane de persoane și-au părăsit orașele alegând alte regiuni sigure din Ucraina.
„Oamenii continuă să fugă întrucât se tem de bombe, de lovituri aeriene şi de distrugeri”, a adăugat Filippo Grandi în contextul în care 90% din refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. În schimb, bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani sunt obligați să facă serviciul militar, fiind chemaţi să lupte şi le este strict interzis să părăsească Ucraina.