Miniștrii sănătății și înalți funcționari din 53 de țări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se vor aduna în Malta pentru a vota vota cu privire la un plan ambițios pe termen lung, care priveşte politica europeană în domeniul sănătății și bunăstării până în 2020.
Principalul obiectiv al acestui plan este să readucă sănătatea în atenţia celor care elaborează politicile de guvernare din Europa şi să ofere tuturor cetăţenilor acces la servicii medicale de calitate.
"Politica în domeniul sănătății 2020 este o foaie de parcurs inovatoare, pentru că stabilește viziunea noastră nouă și constituie baza priorităților strategice de sănătate pentru regiunea noastră, în anii următori", a declarat Zsuzsanna Jakab, director regional OMS pentru Europa.
Printre priorităţile planului Health 2020 se numără investițiile mai mari în sănătate, abordarea provocărilor majore de sănătate ale regiunii, îmbunătăţirea sistemelor publice de sănătate şi a capacităţii de răspuns în cazul unor situaţii de urgenţă.
Pe agenda discuţiilor de la Malta va fi şi planul de strategie și acțiune referitor la calitatea vieţii cetăţenilor mai în vârstă, pe fondul îmbătrânirii accentuate a populaţiei Europei. Există discrepanţe mari în ţările OMS din punct de vedere al speranţei de viaţă: în timp ce în Republica Moldova speranţa de viaţă este de 69,1 ani, în Suedia aceasta este de 81,8 ani. Totodată, îmbătrânirea accentuată a populaţiei este un factor însemnat în cheltuielile cu sănătatea publică a statelor, şi va ajunge la o pondere de aproximativ 1,5% pe an din PIB-ul UE, estimează OMS.