După săptămâni de scăderi masive ale acţiunilor băncilor europene, liderii Uniunii au început să lucreze la „un plan radical” pentru a preveni o nouă criză a împrumuturilor în regiune.
Potrivit Sunday Times, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană iau în calcul punerea la dispoziţia sistemului bancar a unor garanţii pentru anumite tipuri de obligaţiuni şi împrumuturi ale băncilor. Măsurile au devenit necesare după ce mai multe bănci europene au fost eliminate de pe pieţele interbancare internaţionale şi se află în pragul unei crize a lichidităţilor.
Situaţia a fost evidenţiată şi de Fondul Monetar Internaţional care a avertizat la sfârşitul săptămânii trecute că industria bancară europeană are nevoie de „recapitalizare urgentă”. Investitorii tradiţionali în sistemul bancar, a căror nelinişte se vede în scăderea cotaţiei acţiunilor, sunt îngrijoraţi şi de perspectivele proaste ale unui al doilea pachet de salvare destinat Greciei. Finlanda, unul dintre participanţii la ajutorul Greciei, a cerut garanţii pentru a pune la bătaie banii respectivi.
O „acţiune concertată” a marilor puteri a fost cerută recent şi de cancelarul Angela Merkel care a purtat o discuţie în acest sens cu preşedintele SUA, Barack Obama. Şi discursul preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet (foto) confirmă un plan mai radical. Acesta a spus că banca pe care o conduce are la dispoziţie opţiuni şi nu se teme să le folosească.