Prima lacună este decalajul din Sistemul nostru Solar între dimensiunea planetelor terestre și planetele gigantice gazoase. Cele patru planete gazoase din Sistemul Solar sunt Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Cea mai mare planetă terestră este Pământul, iar cea mai mică planetă gigantică gazoasă este Neptun, de patru ori mai lată și de 17 ori mai masivă decât Pământul.

„În alte sisteme stelare, există multe planete cu mase în acel gol. Le numim Super-Pământ”, a spus Kane, potrivit Phys.org.

Oamenii de știință își doresc adesea să existe ceva între cele două planete. E bine că nu există o planetă suplimentară

Al doilea decalaj are legătură cu locația, în raport cu Soarele, între Marte și Jupiter. „Oamenii de știință își doresc adesea să existe ceva între cele două planete. Pare a fi un spațiu irosit”, a afirmat el. Aceste lacune ar putea oferi perspective importante asupra arhitecturii Sistemului Solar și asupra evoluției Pământului. Pentru a le completa, Kane a efectuat simulări dinamice pe computer ale unei planete între Marte și Jupiter cu mase diferite, apoi a observat efectele asupra orbitelor tuturor celorlalte planete.

Publicate în Planetary Science Journal, rezultatele au fost în mare parte dezastruoase pentru Sistemul solar. „Această planetă fictivă îi dă un ghiont lui Jupiter. Este suficient pentru a destabiliza orice altceva”, explică Kane. „În ciuda faptului că mulți astronomi și-au dorit această planetă suplimentară, este bine că nu o avem”, adaugă el.

Ar putea scoate planetele Mercur, Venus și Pământul din Sistemul Solar

Jupiter este mult mai mare decât toate celelalte planete la un loc; masa sa este de 318 ori mai mare decât cea a Pământului, deci influența sa gravitațională este uriașă. Dacă un Super-Pământ din Sistemul nostru Solar, o stea care trece sau orice alt obiect ceresc ar perturba chiar și ușor planeta Jupiter, iar toate celelalte planete ar fi profund afectate.

În funcție de masa și locația exactă a unui Super-Pământ, prezența acestuia ar putea ejecta planetele Mercur și Venus, precum și Pământul din Sistemul Solar. De asemenea, ar putea destabiliza orbitele lui Uranus și Neptun, aruncându-le și în spațiul cosmic.

Super-Pământul ar schimba forma acestei orbite a Pământului

Super-Pământul ar schimba forma acestei orbite a Pământului, făcând-o mai puțin locuibilă decât este astăzi, dacă nu va pune capăt complet vieții. Observând masa planetei mai mici și a plasând-o între Marte și Jupiter, Kane a văzut că este posibil ca planeta să rămână stabilă pentru o perioadă lungă de timp. Dar orice mișcări, în orice direcție, ar face ca „lucrurile să meargă prost”, a spus el.

Studiul are implicații asupra capacității planetelor din alte sisteme solare de a găzdui viață. Deși planete asemănătoare lui Jupiter se găsesc doar în aproximativ 10% din timp, prezența lor ar putea decide dacă Super-Pământurile au orbite stabile.

„Sistemul nostru solar are un reglaj mai fin decât am apreciat. Totul funcționează ca niște roți dințate complicate de ceas”, a spus Kane.