G7 a decis că tranziția de la combustibilii fosili va fi accelerată

Liderii din Grupul celor șapte democrații dezvoltate (G7) se vor angaja să accelereze tranziția de la combustibilii fosili în acest deceniu, potrivit unui proiect de declarație care va fi publicat la sfârșitul summitului lor din Italia.

„Vom face tranziția către renunțarea la combustibilii fosili în sistemele energetice într-un mod corect, ordonat și echitabil, accelerând acțiunile în acest deceniu critic, pentru a ajunge la un nivel net zero până în 2050, în conformitate cu cele mai bune date științifice disponibile”, se arată în proiectul consultat de Reuters.

Alte angajamente privind politica climatică din proiectul G7 includ o promisiune „de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune din sistemele noastre energetice în prima jumătate a anilor 2030”.

În contextul în care conferința COP29 a Organizației Națiunilor Unite privind clima va începe în noiembrie, liderii Statelor Unite, Canadei, Japoniei, Germaniei, Franței, Marii Britanii și Italiei au declarat că vor prezenta planuri naționale „mai ambițioase” privind clima, potrivit proiectului.

Documentul se angajează să depună un efort colectiv pentru a reduce emisiile de metan cu 75% până în 2030, dar, într-o secțiune care probabil îi va supăra pe activiștii de mediu, liderii dau undă verde investițiilor publice în gaze naturale, un combustibil fosil poluant.

„În circumstanțele excepționale de accelerare a eliminării treptate a dependenței noastre de energia rusă, investițiile cu sprijin public în sectorul gazelor naturale pot fi adecvate ca răspuns temporar, sub rezerva unor circumstanțe naționale clar definite”, se arată în proiect.

petrol
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri privind practicile neloiale ale Chinei

De asemenea, Grupul celor șapte națiuni (G7) a promis vineri să abordeze ceea ce au numit practici comerciale neloiale ale Chinei, care le subminează lucrătorii și industriile, potrivit unui proiect de declarație din ultima zi a summitului lor anual.

G7 a avertizat, de asemenea, că va lua măsuri împotriva instituțiilor financiare chineze care au ajutat Rusia să obțină armament pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Proiectul de declarație a summitului, analizat de sursa citată, a subliniat că G7 nu încearcă să facă rău Chinei sau să împiedice dezvoltarea sa economică, dar va „continua să ia măsuri pentru a proteja întreprinderile noastre de practicile neloiale, pentru a egaliza condițiile de concurență și pentru a remedia prejudiciile în curs”.

Washingtonul se aștepta să vadă o unitate fără precedent în cadrul G7 în confruntarea cu politicile și practicile Chinei care nu sunt de piață, a declarat un oficial american de rang înalt din cadrul G7.

Săptămâna aceasta, SUA au impus noi sancțiuni împotriva firmelor cu sediul în China care furnizează semiconductori Rusiei, pe fondul îngrijorărilor legate de poziția din ce în ce mai agresivă a Beijingului față de Taiwan și a conflictelor cu Filipine în legătură cu revendicările maritime rivale.