Planeta se sufocă chiar şi în pandemie! Nivelul de CO2 din atmosferă continuă să crească

Planeta Pământ

Sursa: Dreamstime

Pandemia de COVID-19 şi restricţiile ce i-au urmat nu par să fi scăzut nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă, atrag atenţia oamenii de ştiinţă. Planeta noastră se află la o adevărată răscruce: suntem într-un punct neatins de milioane de ani, potrivit unor studii.

Cu toate că suntem în continuare în pandemie, iar activităţile de transport nu sunt încă la nivelurile dinainte, poluarea nu pare să scadă!

Nivelul de CO2 din atmosferă, la cea mai ridicată valoare din ultimii 63 de ani

Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă: în luna mai, nivelul de CO2 (dioxid de carbon) din atmosferă a atins cea mai ridicată valoare înregistrată de la debutul măsurătorilor, în urmă cu 63 de ani, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

Mai precis, în luna mai 2021 a fost depăşit pragul de 419 părţi pe milion (ppm), unitate de măsură utilizată pentru a cuantifica concentraţiile poluanţilor atmosferici.

Datele provin dintr-un raport realizat de cercetătorii de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite şi Scripps Institution of Oceanography de la Universitatea din California. Măsurătorile nivelului de CO2 sunt realizate, începând din 1958, la observatorul Mauna Loa din Hawaii, situat în mod ideal la înălţime, pe un vulcan.

Procedura de măsurare, numită „Curba lui Keeling”, după Charles David Keeling, omul de ştiinţă care a început monitorizarea CO2 în 1958, reprezintă un criteriu de referinţă pentru observarea nivelurilor de dioxid de carbon din atmosferă.

Un nivel neatins de peste 4 milioane de ani, indică alte studii

Statistic, luna mai este, în general, luna în care este consemnată în fiecare an cea mai mare concentraţie de de dioxid de carbon. În mai 2020, nivelul înregistrat a fost de 417 ppm, iar anul acesta a crescut la 419 ppm.

„Nu au existat semne observabile în aceste date ale perturbărilor economice globale cauzate de pandemia de coronavirus”, se arată în raport.

Alte dovezi ştiinţifice indică faptul că acest nivel nu a fost de fapt atins de milioane de ani. Nivelul „este comparabil” cu ceea ce era în urmă cu „între 4,1 şi 4,5 milioane de ani în urmă, când CO2 era aproape sau peste 400 ppm”, se arată într-un comunicat al NOAA.

Nivelul mării era atunci cu aproximativ 20 de metri mai ridicat, iar păduri mari ocupau regiuni din Arctica, potrivit studiilor.

Schimbările climatice catastrofale trebuie evitate

„În fiecare an adăugăm în atmosferă aproximativ 40 de miliarde de tone de poluare prin CO2. Adică un munte de carbon pe care îl dezgropăm din Pământ, îl ardem şi îl eliberăm în atmosferă sub formă de CO2… an după an.

Dacă vrem să evităm schimbările climatice catastrofale, cea mai mare prioritate a noastră trebuie să fie reducerea la zero a poluării cu CO2 cât mai curând posibil”, spune Pieter Tans, om de ştiinţă în cadrul NOAA.

Nivelurile de dioxid de carbon constatate nu au fost influenţate de erupţia vulcanilor hawaiieni, staţia fiind situată suficient de departe de vulcanii activi pentru ca măsurătorile să nu fie distorsionate, a mai precizat acesta.

Dioxidul de carbon este generat de arderea combustibililor fosili pentru transporturi sau de producţia de energie electrică, dar şi de alte activităţi, precum fabricarea cimentului sau defrişările. Acest gaz cu efect de seră are ca efect captarea căldurii, contribuind treptat la încălzirea planetei. CO2 persistă în atmosferă şi oceane mii de ani, potrivit NOAA.

Sursa foto: Dreamstime