Fostul ministru al Culturii, istoricul Daniel Barbu, a murit la vârsta de 67 de ani. El a fost ministru în perioada 2012-2013.
A murit fostul ministru al Culturii, istoricul Daniel Barbu
Fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, a încetat din viață la vârsta de 67 de ani. Decesul a fost provocat de o formă de cancer de care Daniel Barbu suferea de mai mult timp.
Daniel Barbu a fost senator de București din partea PNL și fost ministru al Culturii în perioada 21 decembrie 2012 – 12 decembrie 2013.
În 2017 a fost numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Doi ani mai târziu, în 2019, el a anunţat că demisionează de la conducerea instituţiei din motive personale.
A absolvit Liceul Nicolae Bălcescu din București (în prezent Colegiul Național Sfântul Sava) în 1976. Era licențiat în istoria artei la Institutul de Artă din București, pe care l-a absolvit în 1980. A luat un doctorat în istorie, obținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în 1991.
Între 1991 și 1993 a urmat studii doctorale în cadrul facultății de teologie la Universitatea din Fribourg, Elveția. De asemenea a fost auditor al Școlii de Înalte Studii în Științele Sociale din Paris și a mai susținut cu succes un doctorat în filosofie la Universitatea din București, în 1999.
Daniel Barbu a fost profesor al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti. De asemenea, a fost și decan al facultății între 1994 şi 2000.
A scris mai multe cărți și a realizat peste 100 de studii
Din 1997 a fost numit printr-un ordin de ministru al ministrului învățământului, profesor de știință politică la Universitatea din București. În 1999, prin alt ordin al ministrului educației naționale, a fost numit conducător de doctorat în științe politice, și confirmat în 2007 de ordinul ministrului educației, cercetării și tineretului.
Aflat la conducerea Institutului de Cercetări Politice al Universităţii din Bucureşti, Daniel Barbu s-a specializat în istoria comparativă a civlizaţiilor europene, în ştiinţe politice comparative, de regimurile totalitare, modele constituţionale şi guvernamentale din Europa, în antropologie politică.
Între 1991 și 1992 a fost director al cotidianul Realitatea Românească. A fost autor al mai multor volume: Rome, Byzance et les Roumains. Essais sur la production politique de la foi au Moyen Age (1998), O arheologie constituţională românească.
Este autor a 11 cărți, publicate în România și Germania de edituri. De asemenea, este autorul a peste 100 de studii publicate în volume colective editate în România și în străinătate, în revistele academice românești, precum și internaționale.