Ștergerea datoriilor către bugetul de stat pentru diviziile de economisire-creditare ale Raiffeisen și BCR de către Guvernul Orban stârnește reacții din ce în ce mai vehemente. Un partid nou înființat a anunțat că va depune plângere penală pe marginea cazului.
Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) solicită actualelor partide politice parlamentare să nu exonoreze de obligațiile fiscale băncile și subsidiarele acestora care au încălcat legea privind creditarea populației în sistem Bauspar.
De asemenea, A.U.R. condamnă modul în care Ludovic Orban a încercat să emită Ordonanța de Urgență privind băncile de locuințe.
Pachetul de 25 de ordonanțe de urgență adoptate de guvern cu o seară înainte de demitere este de asemenea criticat de A.U.R., cea mai recentă formațiune înscrisă în registrul partidelor politice.
”I-au păcălit pe români”
Ordonanța pregătită în domeniul bancar nu a mai fost inclusă în pachet, pentru că nu avea multe dintre avizele necesare.
”Ce a făcut Guvernul Orban prin aceste 25 de ordonanțe reprezintă o bătaie de joc la adresa democrației. Când privatizezi sistemul de sănătate al României, nu poți face asta prin OUG. Dar cea mai problematică ordonanță e cea privind băncile de locuințe. Două bănci au fost penalizate cu plata a peste 300 de milioane de euro și cele două bănci trebuie să plătească statului român această sumă.
Ce au făcut Ludovic Orban și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan? I-au păcălit pe români și au încercat să exonereze de aceste obligații cele două bănci și nimeni din spațiul public nu a luat atitudine față de ce se cheamă furt din banii publici”, a declarat George Simion, copreședinte A.U.R.
Plângere penală
Totodată, acesta a precizat că dacă băncile vor fi exonerate, formațiunea va depune o plângere penală pe marginea cazului.
”Băncile nu sunt deasupra legii, iar complicitatea partidelor parlamentare cu acestea trebuie să înceteze!”, a mai precizat Simion, care a avertizat că astfel de fapte grave sabotează și munca unor specialiști, cum sunt cei ai Curții de Conturi, care au efectuat controale la cele două bănci.
O lege similară este în procesul legislativ, aflându-se la Senat.
”Cunosc cazul, ştiu că există şi un proiect de lege depus şi semnat de toţi liderii grupurilor parlamentare” a declarat Ludovic Orban în ultima ședință de Guvern pe care a prezidat-o ca prim-ministru al României.