Acuzațiile au fost formulate după ce Ponta a afirmat că în 2014 ar fi ordonat deschiderea ecluzelor de la Porțile de Fier pentru a proteja Belgradul de inundații, în detrimentul unor sate românești, fapt pentru care ar fi fost recompensat cu cetățenia sârbă.

Pagube pe teritoriul României

Gestul fostului premier a generat pagube semnificative și chiar pierderi de vieți omenești, motiv pentru care se invocă și infracțiunea de omor calificat. Europarlamentarul a subliniat că doar Parchetul poate clarifica dacă afirmațiile lui Ponta se referă la inundațiile din primăvară sau din vară, ambele cu urmări grave.

Ponta își explică gestul

Într-o reacție ulterioară, Victor Ponta a încercat să diminueze gravitatea declarațiilor, spunând că au fost inundate doar două hectare și că a acționat pentru a evita o catastrofă regională.

El a invocat și un precedent din 2005, când, spune el, autoritățile sârbe ar fi procedat similar pentru a salva localități din Banatul românesc.

Vasile Blaga contrazice versiunea lui Ponta

Fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, a infirmat însă afirmațiile lui Ponta, afirmând că Serbia nu a oferit ajutor României în timpul inundațiilor din 2005, deși autoritățile de la București au cerut deschiderea ecluzelor pentru a reduce presiunea hidrologică. Blaga a declarat că peste 100 de localități au fost afectate, iar mii de oameni au fost evacuați, fără sprijin din partea sârbilor.

”Atacuri murdare și disperate ale rețelei Soros”

Ponta a răspuns acuzațiilor prin nu mai puțin de șapte postări pe rețelele sociale, în care și-a apărat acțiunile din 2014 și a încercat să respingă criticile. Într-una dintre primele sale reacții, acesta a afirmat că este victima unor „atacuri murdare și disperate ale rețelei Soros”, încercând să politizeze scandalul și să-l plaseze în contextul unei conspirații împotriva sa.

„Am salvat vieți omenești! Și sunt mândru că am avut puterea să fiu un lider adevărat, un lider care are grijă de oameni! Așa voi face și ca Președinte!”, a declarat Ponta pe pagina sa de Facebook.

El a insistat că, prin măsurile luate în 2014, a protejat atât românii, cât și vecinii sârbi, acționând în spirit de solidaritate regională.

Nu au fost victime

Fostul premier susține că declarațiile sale au fost scoase din context și că, de fapt, a fost vorba despre o decizie justificată tehnic și uman, luată pentru a evita victime și distrugeri majore. Ponta a adăugat că în urma inundațiilor nu au existat victime în zona Dunării și nici pagube materiale importante, subliniind că a fost prezent personal în zonele afectate din Gorj și Vâlcea pentru a-i sprijini pe sinistrați.

El a criticat dur și pe cei care i-au fost colaboratori în perioada în care era premier, dar care acum îi cer socoteală:

„Nu înțeleg această ‘inundație’ de ură și minciună venită din partea celor care, în 2014, erau colaboratorii mei cei mai apropiați!”

Va face la fel

Ponta a concluzionat că, dacă va ajunge președinte, va acționa cu aceeași hotărâre și în viitor, punând pe primul loc viața oamenilor.

„Așa am acționat ca prim-ministru și așa voi acționa și ca președinte! Iar cei care acum mă înjură vor fi sancționați de români și de Dumnezeu, nu de mine!”