Plângerea USR depusă la BEC a fost respinsă. Voturile din turul întâi vor fi în continuare renumărate

alegeri, romania, alegeri prezidentiale, buletin de vot

SURSA FOTO: Dreamstime

Biroul Electoral Central (BEC) a respins plângerea prealabilă formulată de Uniunea Salvaţi România (USR), care contesta decizia de renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024, considerând-o neîntemeiată. BEC a argumentat că măsura a fost luată în conformitate cu reglementările legale aplicabile.

Biroul Electoral Central a respins plângerea USR împotriva renumărării voturilor

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, vineri, plângerea prealabilă formulată de Uniunea Salvaţi România (USR) împotriva deciziei referitoare la procedura de renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024, considerând-o neîntemeiată.

BEC a explicat că măsura renumărării voturilor a fost luată în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 98/2024 și ale Regulamentului de organizare și funcționare a birourilor electorale pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Conform acestor reglementări, după încheierea activității birourilor electorale ale secțiilor de votare, atribuțiile acestora sunt preluate de biroul electoral ierarhic superior.

Argumentele USR împotriva deciziei BEC

USR a cerut revocarea deciziei BEC, care pune în aplicare solicitarea Curții Constituționale (CCR) de renumărare a voturilor, argumentând că aceasta este nelegală și că BEC nu ar fi trebuit să pună în aplicare o astfel de cerință.

USR a susținut că solicitarea Curții Constituționale depășește limitele legii și că BEC nu avea obligația de a o implementa. De asemenea, a afirmat că decizia BEC a fost luată fără un cadru legal adecvat și că termenele impuse contravin calendarului electoral.

USR a mai argumentat că măsurile BEC nu pot garanta că voturile exprimate corect de către alegători au fost înregistrate corespunzător.

Răspunsul BEC la plângerea USR

În răspunsul său, BEC a subliniat că decizia adoptată vineri este bazată pe solicitarea CCR de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot, inclusiv cele nule, din primul tur al alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie.

Biroul Electoral Central a precizat că această măsură a fost luată în conformitate cu dispozițiile legale, inclusiv cu Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și cu reglementările din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 98/2024.

Conform legii, CCR poate anula alegerile în cazul în care există dovezi de fraudă care ar putea modifica rezultatul alegerilor sau ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin.

„Astfel, măsura renumărării voturilor de către Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti a fost luată având în vedere că, potrivit dispoziţiilor art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 şi dispoziţiilor art. 16 alin. (2) ultima teză din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, aprobat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 1/H/13.09.2024 şi modificat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, după încetarea activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, atribuţiile acestora sunt duse la îndeplinire de biroul electoral ierarhic superior”, a explicat BEC.

BEC a mai subliniat că măsura renumărării voturilor a fost luată de Birourile Electorale Județene, de Biroul Electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și de birourile sectoarelor municipiului București, în conformitate cu reglementările legale și cu rolul său în organizarea și desfășurarea operațiunilor specifice alegerilor.

Biroul Electoral Central a respins și acuzațiile USR privind lipsa de transparență a procesului, precizând că această activitate va fi realizată în prezența judecătorilor în exercițiu și a reprezentanților formațiunilor politice care au propus candidați, aceștia având posibilitatea de a semnala orice neregulă observată.

BEC a subliniat că măsurile dispuse pentru asigurarea securității buletinelor de vot și integrității procesului de numărare au fost deja comunicate birourilor electorale implicate, astfel încât procesul să fie corect și transparent.