Medicii de la Institutul „Marius Nasta” se confruntă cu un val de plângeri penale, după cum mărturisește managerul instituţiei medicale, Beatrice Mahler. Acesta spune că plângerile vin în urma modului în care pacienții au fost îngrijiți în pandemie în unitatea medicală.
Plângeri penale împotriva medicilor
„Mulți dintre colegii mei ajung să fie înregistrați, să fie agresați verbal. Acum, la ora 14.00, mă duc la Poliție, pentru un dosar de omor din culpă.
Într-un dosar penal deschis de curând sunt chemați 100 de colegi să dea declarații. Toți cei care au îngrijit un anumit pacient.
Pe undeva e traumatizant. E greu. Nu spun că nu se poate greși. Sunt convinsă că nu suntem perfecți.
Sunt convinsă că e loc de mai bine, dar este foarte dificil să fii judecat de oameni care nu înțeleg medicina, pentru că altfel am vorbi cu Colegiul Medicilor sau cu cei dintr-o comisie specializată și altfel vorbim cu un procuror sau cu un polițist care nu are de unde să știe ce înseamnă un act medical, atitudinea medicală și responsabilitatea pe care ne-a asumăm în urma Jurământului lui Hipocrate”, a declarat Beatrice Mahler pentru spotmedia.ro.
Unitatea va avea din toamnă un spital modular
Pe de altă parte, Institutul „Marius Nasta” ar putea avea, din toamna acestuia an, un spital modular cu 15 paturi de terapie intensivă şi alte 40 de locuri pe secţie pentru pacienţi cu COVID şi cu sindroame post-COVID.
„Ca obiectiv de investiţii pentru anul 2022, Institutul „Marius Nasta” doreşte să declanşeze licitaţia pentru construcţia spitalului modular. Finanţarea acestui spital modular provine din fonduri europene. Un proiect câştigat anul trecut şi care va fi implementat – sper eu – până la faza finală pe parcursul anului 2022. Este cel mai mare proiect, în valoare de 14.400.000 lei. Este un spital care va avea 15 locuri de terapie intensivă, 40 locuri pe secţie cu un container care va conţine un computer-tomograf. Va avea destinaţie pentru perioade de val pandemic – pacientul cu COVID – şi pentru perioadele dintre valuri ne dorim să oferim îngrijire în această zonă pacienţilor cu sindroame post-COVID care au nevoie de terapie respiratorie susţinută şi, din păcate, avem astfel de situaţii”, a explicat Beatrice Mahler.
Unitatea modulară va fi construită în curtea institutului, între pavilionul 2, care în prezent este destinat pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, şi pavilionul 3, unde sunt internaţi pacienţi cu tuberculoză.
„Cel mai repede – în septembrie (ar putea fi finalizat – n.r.). (…) Sperăm că nu va dura foarte mult etapa de construcţie şi dacă punem trei luni pentru fiecare etapă, eu cred că în septembrie este un termen optimist, dar posibil”, a arătat Mahler.
Managerul institutului a adăugat că alte proiecte ale unităţii medicale vizează dotarea Serviciului de Anatomie Patologică, dar şi finalizarea reţelei de canalizare, însă acestea depind de finanţare, care „încă nu este confirmată”.