Acum doua saptamani, Sorin B. si prietenul sau, studenti amandoi, au plecat pentru doua saptamani in Italia, unde urma sa stea la mama sa, care lucra la negru intr-un orasel de langa Milano. Foarte incantati ca vor vedea tot nordul tarii, cei doi au primit bilete de avion la o companie low-cost, bilete platite in Italia de mama lui Sorin si vreo 500 euro de persoana, de cheltuiala. Cand se vor intoarce in Romania, vor descoperi ca a fost ultima excursie de acest gen si ca pe viitor vor trebui sa aiba invitatie si cate 100 de euro pe zi de persoana ca sa poata iesi din tara. Tocmai pe acest tip de turisti ii vor afecta cel mai mult modificarile facute de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) din Romania.
In luna martie a.c., cateva sute de romani, aflati in autocare, au fost impiedicati sa intre in Spania, pentru ca vamesii spanioli si-au dat seama ca soferii imparteau bani pasagerilor, ca sa aiba ce arata vamesilor, deci respectivii pasageri nu erau nici pe departe turisti. Ca urmare a plangerilor facute de catre Spania, Franta si Austria, MAI s-a vazut nevoit sa modifice regulile de calatorie. Asa ca, indiferent de scopul vizitei, cetatenii romani nu vor mai putea parasi tara cu destinatia UE decat daca detin bilet de calatorie dus-intors, rezervare la hotel sau, in cazul in care merg la rude ori prieteni, automat invitatie si obligatoriu cel putin 500 de euro pentru un sejur mai mare de 24 de ore. Cu alte cuvinte, s-a zis cu vizitele la amicii sau fratele din Italia, Spania sau Germania, dar si cu concediile neprogramate, cu masina prin Europa. Pana si sportivii, olimpicii si vedetele care merg la evenimente mondene vor trebui sa aiba invitatie si sa prezinte banii necesari la granita. Pana acum, turistii care aveau invitatie erau scutiti de obligatia de a detine o anumita suma de bani. Urmeaza ca MAI sa emita un ordin in care sa fie precizate exact actele pe care orice roman care paraseste tara va trebui sa le aiba asupra sa.
Este clar ca cel mai influentate de aceste noi masuri vor fi companiile aeriene low-cost si firmele de transport cu autocarul, ai caror clienti erau, in principal, chiar cei despre care scriam mai sus. Compania aeriana Blue Air, de exemplu, care are curse spre Roma si Barcelona, transporta pe aceste rute in mare parte muncitori din provincie si rudele lor. Cererile pentru Roma au fost atat de mari, incat Blue Air, care a avut toamna trecuta doar trei curse pe saptamana, a introdus din luna iulie a.c. curse zilnice. La randul sau, compania MyAir, care opera in toamna trecuta doar Venetia, a introdus apoi Milano, iar din septembrie a.c., va oferi curse spre Napoli. Tot din septembrie si-a anuntat intrarea pe piata o alta companie low-cost, Meridiana, care va avea curse spre Verona si Florenta.
In primele cinci luni din 2005, 468.000 de romani au fost intorsi de la granita de catre politistii de frontiera, pentru ca nu aveau asigurare medicala ori nu posedau bilet de calatorie dus-intors. Cei mai multi dintre ei, adica 316.000 persoane, nu au fost lasati sa iasa intrucat nu detineau fondurile necesare pentru efectuarea unei calatorii in strainatate.
Calatorii pentru vizite la prieteni si rude (2004)
Anul trecut, conform datelor Institutului National de Statistica, romanii au efectuat 209.000 de calatorii in strainatate, la rude si prieteni, din care 171.000 in Uniunea Europeana. Evident, cele mai multe calatorii au fost efectuate in Italia (76.900), Germania (18.000), Spania (16.690), pe ultimele locuri situandu-se Franta (9.768) si Grecia (9.198). Cel putin in cazul Greciei, este clar ca asa-zisele calatorii la rude si prieteni au avut mai degraba drept scop gasirea unui loc de munca, iar politistii greci de la frontiera solicitau si anul trecut turistilor din autocare, care oricum aveau cazarea si transportul asigurate, sa le prezinte cei cate 100 de euro necesari pe zi de persoana.