Daniel Băluță a subliniat că prioritatea mandatului la nivel local trebuie să fie mereu binele public, punând accent în special pe siguranța vieților și a bunurilor cetățenilor.
„Așa cum am afirmat întotdeauna, rolul nostru, la nivelul primăriilor, este acela de a ne asigura că interesul public este servit.
Prioritatea mandatului nostru la nivel local trebuie să fie întotdeauna binele public și mai ales, punerea în siguranță a vieților și a bunurilor cetățenilor, ale căror interese trebuie să le reprezentăm cu bună credință”, a scris el pe Facebook.
Daniel Băluță salută deschiderea lui Nicușor Dan
Primarul Sectorului 4 a salutat deschiderea către dialog anunțată de primarul general Nicușor Dan, menționând că aceasta răspunde mesajelor publice pe care le-a transmis în ultima perioadă, referitoare la procedura de autorizare a lucrărilor necesare pentru punerea în siguranță a planșeului Unirii.
„Salut deschiderea către dialog anunțată de către domnul primar general Nicușor Dan, care vine în întâmpinarea mesajelor publice pe care le-am transmis în toată această perioadă, legată de procedura de autorizare a lucrărilor atât de necesare pentru punerea în siguranță a planșeului peste râul Dâmbovița, din zona Pieței Unirii”, a continuat acesta.
Daniel Băluță a adăugat că vor continua implementarea etapelor în conformitate cu modalitatea aleasă de primarul general pentru finalizarea procesului.
„Vom continua implementarea acestor etape în conformitate cu modalitatea aleasă de primarul general pentru finalizarea acestui proces, astfel încât împreună să reușim să oferim cea mai bună soluție, din perspectiva legală, pentru lucrările de consolidare din centrul Capitalei”, a conchis el.
Când se va emite autorizația, potrivit lui Nicușor Dan
Tot miercuri, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că, în ceea ce privește lucrările la Planşeul din Piaţa Unirii, va emite autorizaţia necesară imediat ce Primăria Sectorului 4 obține toate avizele. El a subliniat că această lucrare este esențială și trebuie realizată, dar numai în condiții de legalitate. Nicușor Dan a adăugat că lucrările sunt estimate să dureze aproximativ doi ani.
Edilul a declarat, în cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News, că, în ceea ce privește situația Planșeului Unirii, au emis un certificat de urbanism la începutul lunii septembrie. Pe baza acestui certificat, Primăria Sectorului 4 are obligația de a realiza un proiect tehnic.
El a explicat că realizarea proiectului tehnic implică detalierea tuturor lucrărilor propuse, iar cu acest proiect tehnic, Primăria Sectorului 4 trebuie să obțină avize de la mai multe instituții. Cele mai importante sunt Metrorex, din cauza apropierii de structurile lor, și Apa Nova, pentru lucrările care se desfășoară deasupra rețelelor acestora. Odată obținute toate avizele, autorizația va fi emisă, deoarece lucrările sunt necesare.
Nicușor Dan a explicat că durata obținerii tuturor autorizațiilor depinde de fiecare avizator în parte, însă, în opinia sa, procesul nu ar trebui să dureze mai mult de două-trei luni.
”Interesul nostru este ca lucrarea să se facă, dar numai să se facă legal, să nu fim noi în situaţia să facem lucrări cum s-au făcut la pasajul Unirii, unde am avut accidente, cum a fost Buzeşti, unde a stat şantierul doi ani.
Aşa faci când dai în regim de urgenţă şi te trezeşti pe şantier că nu ai prevăzut toate lucrurile pe care trebuia să le prevezi în proiectare”, a subliniat el.
Execuția lucrărilor ar dura aproximativ doi ani
Primarul general al Capitalei a menționat, referitor la amploarea lucrării de la Piața Unirii, că, pe baza unor variante de proiect pe care le-a analizat, execuția ar putea dura aproximativ doi ani.
”Sunt trei tronsoane acolo, un tronson este în parc, nu deranjează practic pe nimeni, iar al 2-lea tronson prevede închiderea podului de la Hanul lui Manuc, şi cu o circulaţie alternativă şi al 3-lea tronson, închiderea Bulevardului Unirii, tronsonul din parc şi circulaţia pe cele două bretele din jur”, a explicat acesta.
Întrebat ce mesaj are pentru oamenii care se tem să traverseze zona, Nicușor Dan a subliniat că evaluarea situației revine experților autorizați de statul român, iar niciunul dintre aceștia nu a indicat că ar exista un pericol public în acea locație.
”A fost făcută o expertiză în 2024 şi nivelul este acelaşi cu nivelul de siguranţă la jumătate din podurile şi pasajele din Bucureşti”, a spus el.