Numite științific Spathiphyllum Wallisii, sau „Crinii păcii”, aceste plante de apartament sunt de mult timp populare pentru frunzele lor lucioase de culoare verde închis și pentru florile albe deosebit de frumoase. Acestea pot trăi un deceniu sau mai mult dacă sunt bine îngrijite.
Crinii păcii ajung să aibă între un metru și un metru și jumătate, deși unele soiuri pot ajunge până la doi metri înălțime. Le plac temperaturile medii din interior, cuprinse între 18 și 30 de grade. În plus, sunt plante ieftine pe care le veți găsi peste tot.
„În timp ce crinii păcii tolerează lumina slabă și medie, iubesc lumina puternică. Cu cât mai multă lumină primește planta dumneavoastră, cu atât va fi mai fericită, cu atât va crește mai repede și va înflori mai mult”, spune Justin Hancock, horticultor la Costa Farms, potrivit House Beautiful.
Se spune că această plantă de apartament ar trebui să fie prezentă în orice casă, pentru a atrage dragostea și echilibrul în cuplu.
Ce trebuie să știi despre îngrijirea crinilor păcii.
Cum se plantează crinii păcii?
Crinii păcii au nevoie de un sol bine drenat, cu utilizare generală. De asemenea, pot crește doar în apă – caz în care baza plantei ar trebui să se afle deasupra liniei de plutire. Acest lucru permite rădăcinilor să crească în apă, evitând în același timp ca frunzele să fie în mod constant scufundate, ceea ce le poate face să putrezească.
Acestor plante le place să fie puțin legate de rădăcini, așa că nu este nevoie să o replantați des – poate o dată la câțiva ani. Dacă vedeți că rădăcinile încep să iasă din fundul ghiveciului, probabil că este timpul să le replantați. Replantarea nu este dificilă și durează doar aproximativ zece minute.
Care este cauza vârfurilor maronii la crinul păcii?
Cel mai frecvent, vârfurile maro se datorează udării incoerente, prea multă sau prea puțină apă, umiditate scăzută sau fertilizare excesivă.
„Este adesea frustrant, deoarece este un simptom, dar pot exista mai multe cauze. Este ca și cum ar fi stomacul deranjat al lumii plantelor”, spune Hancock.
Vestea bună este că acele vârfuri maro inestetice nu dăunează crinului tău de pace. Așa că le puteți tăia dacă nu vă place cum arată, dar nu este necesar și nu va afecta sănătatea plantei.
„Vârfurile maro nu afectează planta. Este mai mult percepția ta asupra plantei”, spune Hancock.
Cum să faci să înflorească crinii de pace
Pentru o înflorire optimă, oferiți-le lumină puternică, indirectă (nu lumina directă a soarelui). Aceste plante nu au nevoie de foarte mult îngrășământ. Hrăniți-le cu un îngrășământ echilibrat pentru plante de apartament, cum ar fi 20-20-20, la fiecare șase până la opt săptămâni în timpul sezonului de creștere de primăvară și vară.
Când amestecați, folosiți un sfert din concentrația recomandată. După cum am menționat, fertilizarea excesivă a crinilor de pace ar putea face ca vârfurile frunzelor să se ardă și să devină maro.
Cum se udă crinii de pace
Crinilor de pace le place să rămână ușor umeziți. Verificați mereu cu degetul pământul înainte de a uda, deoarece nu doriți ca rădăcinile să rămână prea îmbibate. Câteva bucățele de pământ se vor lipi de degetul tău, dar solul nu ar trebui să se simtă umed. Cât de des trebuie să udați depinde de câteva lucruri, cum ar fi cât de multă lumină primește.
„Puteți uda zilnic dacă aplicați cantități mici”, spune Hancock.
De reținut că aceste plante nu ar trebui să fie scoase afară pentru că nu rezistă la frig, iar temperaturile sub 5 grade Celsius le vor ucide.
Crinul Păcii este otrăvitor pentru animalele de companie
Un alt aspect foarte important este acela că, din păcate, crinii păcii sunt toxici pentru animalele de companie. De fapt, sunt otrăvitori și pentru oameni, dacă sunt mestecați sau înghițiți. Țineți copiii și animalele departe de aceste plante frumoase, care conțin cristale de oxalat de calciu.
Dacă sunt ingerate, crinii păcii pot provoca tulburări gastrointestinale, salivare excesivă și dureri de gură și gât. Dacă credeți că copilul sau animalul dvs. de companie a mâncat vreunul – chiar dacă nu sunteți sigur – sunați imediat medicul sau veterinarul.