Marijuana plantată în curtea unei femei de 70 de ani
O argeșeancă de 70 de ani a intrat în vizorul autorităților, fiind cercetată pentru trafic de droguri, după ce mascații au descoperit în grădina ei, ascunse printre legume, mai multe plante de canabis.
Se presupune că plantele ar fi fost cultivate de fiul femeii, care se ocupa cu vânzarea drogurilor. El este, în prezent, arestat preventiv.
Femeia a declarat că nu a renunțat la plantele de marijuana deoarece era fascinată de aroma acestora.
„Eu nu le-am jumulit că îmi plăcea cum miroseau. Serios! Miroase foarte frumos! Un fel de crin, așa!”, a dezvăluit Florica Raț, femeia cercetată pentru trafic de droguri, pentru digi24.ro.
Cu patru luni în urmă, femeia s-a stabilit în satul Vulpești din județul Argeș.
După șaptezeci de ani petrecuți în oraș, femeia, dorind să evadeze din agitația vieții urbane, și-a achiziționat o casă lângă o pădure, unde a amenajat o grădină de legume.
Fiul său a ajutat-o la plantarea grădinii, însă a ascuns printre răsadurile de legume și câteva fire de marijuana, fără ca ea să știe inițial.
Activitatea ilegală a bărbatului din Argeș a fost stopată odată ce autoritățile au intervenit și au descoperit totul.
„A venit la 6 dimineața cu mascați, au zis că sunt de la Pitești, am venit pentru niște plante. Eu mi-am dat seama, m-au luat și pe mine și m-am dus la procuror”, a declarat mama lui.
În timpul perchezițiilor, procurorii și polițiștii au găsit nu doar plantele din grădină, ci și borcane de murături care erau umplute cu marijuana.
De asemenea, autoritățile au efectuat percheziții și la domiciliile complicilor fiului femeii.
După ore întregi de audieri, femeia a fost plasată sub control judiciar, fiind obligată să se prezinte de două ori pe săptămână la secția de poliție.
Infracțiuni privind deținerea de droguri
Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri reprezintă cadrul legal principal în România pentru reglementarea infracțiunilor asociate substanțelor interzise.
Printre infracțiunile cel mai des întâlnite în acest domeniu se numără traficul de droguri și deținerea acestora pentru consum propriu.
Modificările aduse acestei legi în 2023, prin Legea nr. 45/2023, au dus la înăsprirea pedepselor, subliniind preocuparea autorităților de a combate fenomenul drogurilor în România.
Traficul de droguri și deținerea pentru consum propriu
Conform Legii 143/2000, traficul de droguri cuprinde o gamă largă de acțiuni, de la cultivare, producere, până la vânzarea și distribuirea drogurilor de risc sau de mare risc. Oricare dintre aceste fapte, dacă sunt comise fără drept, sunt pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru droguri de risc, respectiv de la 5 la 15 ani pentru droguri de mare risc (Art. 2).
Deținerea de droguri pentru consum propriu, deși la prima vedere nu este la fel de gravă ca traficul, atrage de asemenea pedepse severe. Conform Art. 4 din aceeași lege, deținerea de droguri de risc pentru consum personal este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, sau cu amendă. Pentru droguri de mare risc, pedeapsa este mai severă, variind de la 6 luni la 3 ani.
Traficul internațional de droguri
Un alt aspect important prevăzut de lege este legat de introducerea sau scoaterea din țară de droguri. Aceste fapte sunt pedepsite și mai aspru, având în vedere riscurile implicate pentru securitatea națională și internațională.
Dacă drogurile sunt de risc, pedeapsa este cuprinsă între 5 și 15 ani, iar pentru drogurile de mare risc, pedepsele ajung între 10 și 20 de ani (Art. 3).