Cum arată și cum se numește planta care poate ucide un om în două ore
Planta despre care vorbim este des întâlnită în țara noastră. Mulți români o confundă cu o plantă populară în bucătăriile de la noi. Această plantă periculoasă pentru om se găsește în multe regiuni ale țării.
Deși foarte mulți o confundă cu țelina (foto sus), ea este asemănătoare cu această legumă doar la frunze. Totodată, atât țelina, cât și Şofranul otrăvitor (Oenanthe crocata) fac parte din aceeași familie (Apiaceae).
Şofranul otrăvitor este o plantă perenă care poate atinge înălțimi de până la 1,5 metri. O putem întâlni în spații cu multă umezeală, mai ales în zona mediteraneană. Acestui tip de șofran îi plac râurile, mlaștinile, pârâurile, canalele sau șanțurile umede.
Această plantă periculoasă este cunoscută, în funcție de spațiu, și cu numele de joian, wather hemlock, dead mans fingers sau dead tongue. Denumirea sa științifică, Oenanthe, provide din grecescul „oinos” care înseamnă vin și „anthos” (floare). Deși pare o denumire cu conotații pozitive, asocierea acestor două cuvinte face referire la puterea de a tulbura starea celor care consumă șofranul otrăvitor.
Șofranul otrăvitor, o plantă mortală
Puterea plantei este cauzată de faptul că acest tip de șofran conține substanța numită oenantotoxină. Ea poate provoca spasme grave. Astfel, persoana care ingerează această plantă va simți cum ritmul cardiac îi încetinește.
În doar două ore, persoana poate deceda din această cauză. Potrivit cercetătorilor, planta provoacă și paralizie facială, care duce la rândul ei la contracții bruște și chinuitoare ale mușchilor faciali.
Oamenii de știință spun că în timpul acestei paralizii, chipurile oamenilor se deformează într-un rânjet sarcastic, numit în mod popular „rânjetul morții”. În cele din urmă, planta provoacă moartea prin asfixiere.
Cum recunoaștem pentru a putea evita Șofranul otrăvitor
Putem recunoaște Șofranul otrăvitor prin florile lui mici și albe, grupate în inflorescențe umbelate. Ele au în general un diametru între 5-10 cm. Planta înflorește mai ales în perioada iulie-septembrie și este hermafrodită. În plus, ea este polenizată de insecte. Frunzele sale, de un verde intens și lucios, sunt cele care ne determină să o confundăm cu țelina. Aceasta din urmă are, la fel, anumite segmente dinţate în formă de pană.
Frunzele cresc dintr-o tulpină cu ramificații. Ea prezintă striații și este goală pe interior. În plus, rădăcina acestui șofran poate fi cilindrică sau conică și ramificată. În exterior ea are o culoare de alb-crem, pe când în interior este galben-portocaliu. Porecla sa de „dead mans fingers” a fost inspirată de aspectul său, de forma unei mâini cu degete groase.