Este surprinzător cât de multe plante prosperă și în zonele cu lumină scăzută. Cele mai bune alegeri sunt plantele de frunziș, dar și câțiva concurenți florali interesanți, cum ar fi anumiți trandafiri, clematis – o liană decorativă cu flori ornamentale, și caprifoiul.

Este posibil ca pereții orientați spre nord să aibă foarte puțină lumină solară directă, în special în lunile de iarnă, dar asta nu înseamnă că trebuie să aveți un „spațiu mort” în grădină.

Cele mai bune plante, care s-au adaptat pentru a supraviețui la niveluri mai scăzute de lumină

Trucul este să găsești cele mai bune plante, care s-au adaptat pentru a supraviețui la niveluri mai scăzute de lumină, producând suficientă hrană pentru a le menține în viață.

„Condițiile zonelor de creștere din jurul pereților orientați spre nord nu sunt doar mai întunecate, ba chiar lipsa luminii solare le face mai reci. De asemenea, s-ar putea să descoperiți că solul este uscat, deoarece ploaia nu va ajunge cu ușurință acolo”, spune Teresa Conway, expertă în grădini la Homes & Gardens.

„Când plantați o plantă lângă un perete, încercați să lăsați un spațiu de aproximativ 1,5 metri față de bază. Aici solul ar trebui să aibă mai multă umiditate din cauza expunerii la ploaie” spune ea.

Deși plantele cățărătoare sunt alegerea evidentă pentru acoperirea pereților, există anumiți arbuști de umbră, care pot fi antrenați să crească vertical. Majoritatea acestor plante, nu toate, vor avea nevoie de ceva de care să fie atașate, astfel încât să poată urca în sus și în lateral.

Spalierul de lemn, spalierul de sârmă sau firele lungi de care să se agațe lăstarii sunt un ingredient esențial pentru transformarea unui perete orientat spre nord într-o grădină atractivă. Iată ce plante recomandă experții:

1. Akebia (Vița de ciocolată)

Akebia este un gen ce cuprinde 5 specii de plante cu flori, aparținând familiei Lardizabalaceae.

Vița de ciocolată sau Akebia quinata este o plantă agățătoare care produce fructe cu un gust aparte, care aduce cu cel al ciocolatei. Întrucât este o liană, Akebia quinata se poate utiliza pentru acoperirea solului sau ca plantă cățărătoare, pe diverse suporturi sau structuri.

Are o creștere rapidă și viguroasă, așa că planta necesită tăieri regulate pentru a o ține sub control.

Tăierile se pot efectua la sfârșitul primăverii, după înflorit.

2. Viță canadiană sau iedera canadiană

Parthenocissus quinquefolia, cunoscută sub numele de viță canadiană sau iederă canadiană, este o specie de plante cu flori din familia Vitaceae, a viței de vie.

Este o plantă agățătoare foioasă, cu creștere rapidă, ce se poate întinde până la 14 m, nu are nevoie de sprijin, deoarece se poate agăța cu ușurință de suprafețe precum cărămidă, piatră sau lemn. De asemenea, rădăcina se va strecura de-a lungul pământului. Frunzele sunt compus palmate, din 5 părți zimțate, apar purpurii roșiatice primăvara, se maturizează într-un verde aprins spre vară și apoi capătă nuanțe atractive de roșu sau violet.

3. Iedera englezească

Iedera Thorndale, cunoscută sub numele de iedera englezească ‘Thorndale’, este o plantă agățătoare cu frunze veșnic verzi, originară din Europa și Asia. Această iederă are o creștere rapidă și poate ajunge la o înălțime de până la 6-10 metri și o lățime de până la 1,5-3 metri.

Dacă este ținută sub control, iedera va crea un fundal de frunze strălucitor, care va atrage o mulțime de insecte benefice în curte. Puteți crește cu ușurință iedera și din butași.

4. Euonymus ‘Fortunei’

Este un arbust cu frunziș persistent, ce poate crește până la 100cm și un diametru de 150cm. Frunzele sunt ovale, verzi cu marginea crem, care toamna capătă o nuanță roz. Cunoscută și sub denumirea de „târâtoare de iarnă”, va crește în toate tipurile de sol și are nevoie de foarte puțină îngrijire.

Se dezvoltă bine în zonele însorite, dar suportă și zonele cu semiumbră. Se va planta în soluri fertile și bine drenate. Se va uda moderat.

5. Fatsia Japonica

Este un arbust stufos, care poate fi plasat pe un perete orientat spre nord. Această plantă va prospera într-un recipient, așa că poate fi folosită pentru a crea un punct focal cu frunzele sale mari, lucioase, veșnic verzi, care au o formă minunată.

Numită și ”planta uleiului de ricin”, are ciorchini de flori albe mici pe la jumătatea toamnei și fructe de pădure negre mici, dar frunzișul este ceea ce o face atât de specială. Pentru o pată întunecată, alegeți „variegata” care are frunze cu margini albe.

Plantați într-un ghiveci mare în compost și îndepărtați orice frunziș mort sau maroniu când vine primăvara.

6. Trandafiri cățărători

Potrivit experților, există câțiva trandafiri care se pot adapta bine într-un loc umbrit, pe un perete orientat spre nord.

Unii dintre cei mai buni trandafiri cățărători, potriviți pentru un perete deschis, orientat spre nord, sunt cei din speciile Claire Austin, Mortimer Sackler și Wollerton Old Hall, toți trandafiri cățărători. Trandafirii au nevoie de îngrijire și atenție specială, inclusiv hrănirea de două ori pe an, în aprilie și iulie, precum și mulcirea și tăierea.