Deși această plantă pare inofensivă, ascunde un pericol de care ar trebui să fiți conștient. Această plantă poate provoca arsuri de gradul trei și chiar vă poate schimba ADN-ul. Vorbim despre brânca ursului. Deși ai putea crede că este o plantă ca oricare, se numără printre cele mai periculoase plante invazive.
Brânca ursului, sau Heracleum sphondylium, este o plantă perenă care își are originea în regiuni din Europa și Asia. Are o tulpină înaltă, de până la 2 metri, cu frunze mari, penate, care aduc aminte de laba-ursului, de unde și denumirea populară, și flori albe, dispuse în inflorescențe mari.
Efecte grave: arsuri de gradul trei și orbire
Conține o sevă care provoacă fitofotodermatită. Practic, poate modifica ADN-ul și poate afecta capacitatea de a te proteja de soare. Ca atare, seva ei poate provoca arsuri de gradul trei și chiar orbire dacă, accidental, îți intră în ochi. Efectele plantei pot dura luni sau ani, potrivit Wideopenspaces.
Din păcate, nu vei realiza că ai atins planta decât prea târziu. Într-un interviu pentru New York Post, Patryck Jones a vorbit despre experiența sa chinuitoare cu brânca ursului.
„Credeam că m-am iritat de la o urzică, așa că mi-am pus niște cremă cu cortizon”, a declarat el pentru The Post.
„Abia săptămâna următoare, a progresat. A apărut o arsura intensă, cu mâncărime și umflături. S-a spart în pustule și vezicule care s-au deschis și au lăsat răni deschise”, a povestit el.
Planta provoacă arsuri, iar transpirația poate înrăutăți efectele
Din păcate, transpirația poate înrăutăți efectele.
„Este destul de dureros în primele două zile, cel puțin”, a explicat Daniel H. Waldhorn, expert în plante invazive la Departamentul de Conservare a Mediului din New York.
În New York, au fost 10 cazuri în care oamenii au suferit cauzat arsuri din cauza acestei plante, dar Waldhorn crede că ar putea fi mai multe.
„Ar putea fi mult mai multe, dar oamenii nu au ajuns la spital”, a spus Waldhorn.
Ce să faci dacă ai în grădină brânca ursului
În primul rând, încercați să recunoașteți această plantă și apoi să o evitați.
Detergenții cu glifosat pot ucide eficient această plantă. Opțiunile nechimice, cum ar fi săparea sau tunderea acesteia, pot fi de ajutor.
Dar orice ați face, evitați să o atingeți. Reacția este suficient de severă, astfel încât ar trebui să purtați costume și măști speciale pentru substanțe periculoase atunci când curățați plantele.
Dacă intrați, accidental, în contact cu această plantă, Departamentul de Sănătate al Statului New York sfătuiește să spălați imediat partea afectată a corpului cu apă și săpun și să evitați să vă atingeți ochii.
Aplicarea unor creme de protecție solară pe zona afectată ar putea ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii arsurii. Experții sugerează să stați departe de lumina soarelui câteva zile, chiar și după ce ați tratat zona afectată.