Un aliment consumat periodic de români este miraculos pentru sănătate. Este vorba de urzici. Mulți se feresc de ele mai ales că nu sunt niște plante plăcute la atingere.
Urzicile au însă o gamă largă de proprietăți miraculoase pentru organism. Ele au un conținut ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Din acest motiv, ele sunt folosite de sute de ani în scopuri alimentare sau chiar în scopuri medicinale, pentru ceaiuri.
Consumul de urzici ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Ele sunt indicate și pentru activitatea cardiacă. Consumul de urzici are efect laxativ și diuretic. Nu mulți știu că urzicile fac bine și în rinita alergică.
Există o varietate de rețete extrem de gustoase când vine vorba de urzici. Mâncarea de urzici sau ciorba de urzici sunt unele dintre preferatele românilor.
Când se recoltează alimentul cel mai benefic pentru sănătate
Întrebarea cea mai des ridicată este când este perioada în care se recoltează urzicile. Atunci când vrem să le folosim în scopuri terapeutice, atunci vom lua tulpinile și frunzele, înainte și în timpul înfloririi. Rădăcinile urzicilor se recoltează primăvara și toamna devreme, înainte de intrarea în vegetație a plantei. Semințele se recoltează toamna, când planta ajunge la maturitate.
Lunile în care ele se recoltează sunt mai, iunie, iulie, august, septembrie și octombrie. Urzicile se culeg atunci când plantele au atins înălțimea de 15-20 de centimetri. De la urzică se folosesc tulpina și frunzele și rădăcina.
Urzicile au proprietăți diuretice, antiinflamatoare, antihemoragice, imunostimulatoare, antitusive; vitaminizante, cicatrizante; dezintoxicante, antiseptice, antitoxice, antiinfecțioase, antibronșitice și digestive. Aceste plante au doar un număr mic de calorii, la 100 de grame fiind vorba doar de 42 kcal.
Trateează o gamă largă de afecțiuni
Cum se consumă urzicile? Pentru uz extern, într-un litru de apă putem adăuga 50 de grame de frunze uscate de urzici. Soluția rezultată o vom aplica pe zona afectată. Putem face acest lucru sub formă de spălături sau comprese. Pentru uz intern, putem prepara o infuzie de urzici. Pentru rețetă este nevoie de 250 ml de apă caldă și o lingură de frunze de urzici. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute. Apoi se strecoară și se consumă infuzia.
Tinctură de urzici poate fi folosită pentru uz extern, pentru tratarea diferitelor afecțiuni precum acnee sau exces de sebum. Ea mai poate fi folosită și în măștile sau tratamentele pentru păr. Acestea stimulează regenerarea părului. Pentru a prepara tinctura de urzici e nevoie de rădăcina de urzică. Acesta se spală, se curăță și se taie, după care se depozitează într-un borcan. Apoi se adaugă alcool de 60-70 de grade. Ulterior, se lasă la macerat pentru 10 zile, într-un loc răcoros. Când au trecut zilele de macerat, se filtrează tinctura și se mai lasă la decantat pentru 2-3 zile. Ulterior, se mută în recipiente mici și se folosește tinctura la nevoie.
Consumul regulat de urzici poate fi extrem de util și pentru a proteja organismul de diferiți factori alergeni precum polenul. Urzicile ne ajută să avem un ficat sănătos. Ele sunt extrem de utile pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acest aliment reduce tensiunea arterială și previne anemia.