Emil Lepadatu a lucrat, vreme de mai multi ani, in portul din Galati. Acolo a castigat mai mult experienta decat bani. La un moment dat, s-a gandit ca ar fi mai bine invers. O data cu „rasuflarea” celor mai multe afaceri din zona, s-a trezit ca nu mai are la ce roboti in rutina zilnica.
Asa s-a decis sa se adreseze unei firme de recrutare de forta de munca pentru strainatate. La inceput a nimerit in mrejele unei firme care pretindea ca recruteaza forta de munca, percepea comisioane mirobolante inainte, iar apoi tergiversa la nesfarsit, cauta justificari si explicatii, balbaia pretexte, dar nici nu inapoia banii si nici nu facea rost de locuri de munca in strainatate, cum fusese vorba.
Un comision
de 65 de dolari
Dupa indelungi cautari, a aflat adresa unei firme din Bucuresti, la care nu se imbulzeau contestatarii. Firma supravietuia; mai mult, facea ceea ce nu fac decat putine firme de recrutare – adica isi pastra sediul. Nu lua decat un comision modic – circa 65 dolari.
S-a dus la firma si a completat un contract pe care secretarele de acolo (in general, aratoase) i l-au pus in brate. Asa am ajuns si noi, impreuna cu el (cum il cunosteam, ne-a contactat in prealabil) la firma care are sediul undeva pe Calea Calarasi, in apropiere de statia de metrou Piata Muncii – la cateva blocuri distanta.
Nu ne-am marturisit calitatea de gazetar, incercand sa verificam, incognito, firma cu pricina. Am pretins, pur si simplu, ca suntem in cautarea unei post de inginer in strainatate.
Firma se numeste Flavio International si are cont deschis la Banca Turco-Romana. Am stat de vorba chiar cu directorul (care, se pare, este si unul dintre patroni), Flavius Petrache. El mai are un asociat, Adrian Dumitriu.
Contracte
pe un an sau doi
Oferta de locuri de munca in strainatate se concentreaza pe doua mari directii: Cipru si Arabia: Abu Dhabi, Dubai, Kuwait. Firma Flavio trimite in tarile arabe soferi, ospatari si personal hotelier, asistente medicale, ingineri, tehnicieni etc. Pentru soferi, de exemplu, se cauta atat barbati cat si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care au dobandit permisul auto de minimum doi ani. Dar, dupa ce a livrat cateva transe de soferi, partenerul arab a stopat actiunea, pretinzand ca lotul deja trimis este de ajuns.
Pe cealalta directie importanta, Cipru, exista mai multe meserii care se cer: barmani (ospatari), cameriste, personal pentru servire in restaurante (la bucatarie) si muncitori in agricultura. Sa le luam pe rand.
In meseriile de barman sau ospatar sunt disponibile locuri pentru fete (femei) cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, cu diploma de calificare si experienta in domeniu. Salariul acordat este de 600 dolari, plus bacsisurile. Cazarea, masa si transportul sunt asigurate – clauza contractuala valabila si pentru toate celelalte categorii de angajati in Cipru prin aceasta filiera.
Durata contractului este de 6-24 de luni. Comisionul pe care firma Flavio il percepe se va calcula la incheierea contractului cu angajatorul cipriot. El include cheltuieli de consultanta, taxe de regie, DHL, corespondenta, comunicatii (telefon, fax). In avans, din acest comision se platesc vreo 65 dolari, tocmai pentru acoperirea cheltuielilor legate de tatonarea obtinerii contractului in insula cipriota.
Pentru cameriste, se primesc cereri de la femei cu varste intre 18 si 40 de ani. Salariul care li se asigura este de 300 dolari, plus bonificatii. Durata contractului este, de asemenea, de 6-24 de luni. Comisionul are acelasi regim ca si in cazul anterior, 65 dolari, fiind necesar sa fie platiti in avans.
Se mai cauta si personal pentru lucrul in bucatariile unor restaurante, aici fiind inclusi femei sau barbati cu varste intre 18 si 35 de ani si cu experienta serioasa in domeniu. Salariul este acelasi: 300 dolari plus bonificatii. Contractul se poate prelungi pe o durata de 12-24 de luni
Iarasi, la mare cautare este personalul care sa lucreze la ferme si livezi, ca si in gospodariile agricole. Aici se cer femei sau barbati, intre aceleasi limite de varsta, de 18-40 de ani, cu experienta in agricultura, primind acelasi salariu, de 300 dolari, plus bonificatii. Durata contractului este de doi ani.
Sfaturi pentru cei ce vor sa lucreze in Cipru
Intrebat despre seriozitatea firmei, directorul Flavius Petrache ne-a raspuns: „Si acum trei luni, daca veneati aici, ne-ati fi gasit in acelasi loc – iar peste trei luni, tot aici ne puteti gasi”. Secretara firmei ne-a spus ca muncitorii recrutati sunt trimisi in partea greceasca a insulei. „Lucram cu un birou local de plasare a fortei de munca. „Deocamdata au fost ocupate toate locurile, dar peste trei saptamani va fi posibila trimiterea altui grup de muncitori. Cazarea se va face la ferme sau in alta parte, de la caz la caz. Se poate pleca si in familie, adica sot si sotie.
Una dintre intrebarile noastre suplimentare a vizat seriozitatea cu care sunt tratate femeile la locul unde sunt angajate, stiuta fiind predilectia cipriotilor de a angaja fete inregistrate ca „dansatoare”. Secretara firmei ne-a replicat ca situatia este aceeasi ca si in Romania, pentru personalul care lucreaza in baruri si cluburi de noapte.
Sfatul nostru este ca muncitorii care vor pleca in aceasta directie sa se intereseze asupra regimului de munca in Cipru. Moneda este lira cipriota. De asemenea, este necesar ca aceia care pleaca in Cipru sa fie atenti la vama: orice suma in valuta (adica altfel decat in lire cipriote) mai mare de 1.000 dolari trebuie declarata.
Partea greceasca este la sud, existand o linie de demarcatie precisa intre turci (Republica Turceasca a Ciprului) si greci. Insula este controlata si de garzi ale Organizatiei Natiunilor Unite, dupa ce, in 1974, a fost divizata. Orasele mai importante ale partii grecesti sunt Nicosia, Paphos (cu cunoscute recolte de portocale, importate uneori si in Romania) si Famagusta.    

Mihail Galatanu