De ce aceste plante nu ar trebui toaletate vara

Dar tăierea frunzelor unor plante – tinere sau mature – fie că sunt ținute în interior, fie în aer liber, trebuie făcută ținând cont de anotimp, scrie Backyardboss.

Dacă toaletarea plantelor pe timp de vară este considerată ideală, grație efectelor sale reparatoare, unele plante se folosesc mai bine anotimpul cald pentru a-și vindeca ”rănile”.

Beneficiile toaletării plantelor:

  • Înviorează plantele care au o creștere slabă
  • Ajută la reconstrucția structurii unei plante pentru mai multă circulație sau expunere la lumină
  • Încurajează înflorirea
  • Reduce sau controlează numărul de flori și fructe
  • Îndepărtează părțile bolnave

Dar aceste plante nu ar trebui tăiate pe timpul verii.

Potentilla

Potentilla este un gen care conține peste 300 de specii de plante erbacee anuale și perene din familia trandafirilor, Rosaceae. Originar din emisfera nordică, arbustul potentilla produce flori galbene. Planta se dezvoltă în plin soare sau la umbră slabă. Deoarece sezonul său de creștere atinge apogeul la sfârșitul primăverii, nu ar trebui să o toaletați vara. Arbuștii de potentilla trebuie tăiați la începutul primăverii sau toamnei, prin îndepărtarea a 50 până la 75% din frunzișul superior.

Tufa de fum

Tufa de fum (Cotinus coggygria) este un arbust de foioase, cunoscut și sub numele de arbore de fum violet. Este un arbust ornamental cu flori de vară, care trebuie tăiat la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii.

Hortensiile

Două specii de hortensie nu pot fi tăiate vara: acestea sunt Hortensia Panicula și Smooth. Dacă vă întrebați de ce hortensiile nu înfloresc, tăierea lor la momentul nepotrivit ar putea fi motivul. Tendința acestei plante de de a se răspândi înseamnă că poate crește excesiv, așa că tăierea sa spre sfârșitul primăverii, înainte de creșterea completă, este o modalitate sigură de a o menține cât mai sănătoasă și frumoasă.

Begoniile

Dacă locuiți în zone cu climă mai caldă puteți tăia begoniile primăvara, în timp ce oamenii care trăiesc în zone cu climă răcoroasă pot tăia aceste plante toamna, astfel încât să poată crește în siguranță, în interior, pe timpul iernii.

Leandrul

Leandrul (Nerium oleander) este un arbust frumos, dar toxic, care înflorește de obicei pe tot parcursul anului. Întreaga plantă este toxică la atingere și nocivă dacă cineva inhalează accidental fumul generat de arderea leandrului. În ceea ce privește tăierea, specialiștii spun că aceasta ar trebui făcută la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii.

”Arborele fluturilor”

Numită şi „arborele fluturilor”, buddleja iubește soarele, dar suportă şi semi-umbra. Cel mai cunoscut reprezentant al genului este buddleja davidii (liliacul de vară), un arbust cu ramuri lungi, la capătul cărora apar panicule cu flori. Deoarece înfloresc spre sfârșitul primăverii și vara, toaletarea este o parte importantă a îngrijirii lor. ”Arborele fluturilor” nu trebuie tăiat în fiecare an. Tăiați-l când depășește spațiul alocat. Grădinarii îl toaletează de obicei între sfârșitul iernii și începutul primăverii pentru a încuraja o nouă creștere și o înflorire abundentă.