Ianuarie este un moment ideal pentru a tunde unii arbuști și pomi din curte. Cu toate acestea, anumite plante nu trebuie tăiate niciodată în luna ianuarie, deoarece asta le poate dăuna sănătății și le poate distruge.
Tăierea plantelor în perioada potrivită a anului le menține productive și înfloritoare. Dar dacă le tăiați la momentul nepotrivit, consecințele pot fi devastatoare. Astfel, pot deveni susceptibile la înghețuri, dăunători sau boli de iarnă, potrivit Homesandgardens.
Iată copaci și arbuști care nu trebuie tăiați în luna ianuarie.
Arbuști de primăvară
Arbuștii cu flori de primăvară aduc culoare, textură și mirosuri îmbietoare în cursul anului. Liliacul, forsythia, azaleea, hamamelis și multe altele pot umple curtea cu flori, primăvara, cu condiția ca acestea să fie tăiate la momentul potrivit.
Tundeți întotdeauna acești arbuști cu flori după ce au înflorit, și niciodată iarna. Tăierea în această lună este o greșeală. Tăierea mugurilor nu va aduce florile așteptat în primăvară.
Pomi fructiferi cu sâmburi
Iarna este un moment pentru a tăia pomi fructiferi, dar nu pe toți. În timp ce merii, perii, gutuii sunt pomi fructiferi care pot fi tăiați iarna, cei cu fructe cu sâmburi nu ar trebui tăiați în această lună.
Tăierea prunilor, caișilor piersicilor sau cireșilor ar trebui să se facă primăvara sau vara, pentru a evita boli precum frunza de argint.
Frunza de argint este o boală fungică potențial devastatoare care intră în copac prin tăieturi – și poate ucide un copac. Sporii sunt mai răspândiți în timpul iernii, iar evitarea tăierii în acest moment este o metodă simplă de control pentru a preveni ca pomii fructiferi mai sensibili să devină victime.
Copaci „care sângerează”
Anumiți copaci cunoscuți sub denumirea de „arbori care sângerează” nu trebuie tăiați în ianuarie, deoarece vor ”sângera” sevă în creștere după tăiere. Acest grup de pomi include arțarii, mesteacănii, ulmii, nucii și copacii galbeni. Când unui copac îi sângerează seva, acesta este slăbit și va atrage insecte care pot transporta boli sau spori fungici. Este dăunător atunci când tăiați ramurile copacilor cu un diametru de peste trei centimetri, deoarece asta poate însemna pierderea completă a sevei.
Perioada recomandată pentru a tăia acești copaci care sângerează este la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, când pot face față cel mai bine pierderii sevei și se vor vindeca rapid.
Ierburi lemnoase
Ierburile lemnoase, cum ar fi rozmarinul, lavanda și cimbrul, au nevoie de tăiere anuală pentru a-și controla dimensiunea și a produce frunze aromate. Cu toate acestea, este o greșeală foarte mare să tăiați rozmarinul sau lavanda în toiul iernii. Acest lucru ar putea pune în pericol sănătatea plantelor. Frigul și înghețul pot provoca daune ireparabile plantei.
Arbuști veșnic verzi
Cel mai bun moment pentru a tunde acești arbuști este în general primăvara devreme și la sfârșitul verii. Tunderea regulată menține dimensiunea și forma arbuștilor veșnic verzi și încurajează creșterea sănătoasă.
Tăierea în timpul iernii nu este recomandată, deoarece plantele veșnic verzi se luptă să aibă energia necesară pentru a supraviețui. Ele nu stochează energie în rădăcinile lor pentru iarnă și, prin urmare, trebuie să o producă pe tot parcursul anului. Plantele veșnic verzi pot suferi din cauza înghețului care pătrunde în tăieturi.
În ceea ce privește momentul în care trebuie să tăiați arbuștii, această operațiune trebuie făcută când riscul de îngheț a încetat și plantele au început să crească. Tundeți arbuștii cu flori de primăvară după înflorire și arbuștii cu flori de vară la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii.