Multe dintre plantele care ne împodobesc locuințele sunt comercializate, în prezent, ca purificatoare de aer. Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că vegetația nu poate face prea mult pentru a ne filtra aerul din cameră.
Acum, un start-up din Paris, cunoscut sub numele de Neoplants, încearcă să schimbe acest lucru, prin creșterea plantelor modificate genetic care pot filtra substanțe chimice dăunătoare din aer, informează SmithosionianMag.
„De prea mult timp, progresul tehnologiei a fost în detrimentul mediului”, spune Lionel Mora, președinte și co-fondator Neoplants. „Echipa noastră vede natura ca fiind cea mai puternică tehnologie din lume. Este esențial să folosim talentul uman pentru inovare și pentru a colabora și a îmbunătăți mediul în care trăim, în loc să-l epuizăm”, susține el.
Neo P1 este o versiune a plantei de apartament pothos
Primul său produs, numit Neo P1, este o versiune, realizată prin bioinginerie, a plantei de apartament pothos (cunoscută și sub numele de iedera diavolului). Deoarece este relativ ușor de îngrijit, pothos este o alegere populară pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească spațiile de locuit. Dar Neo P1, cu un cost de 179 de dolari, este de aproximativ cinci până la zece ori mai scumpă decât un pothos normal. În plus, potențialii cumpărători trebuie să se înscrie pe o listă de așteptare.
Poate să capteze și să recicleze poluanții atmosferici periculoși
Acest lucru se datorează faptului că Neo P1 poate să capteze și să recicleze poluanții atmosferici periculoși care se găsesc în mod obișnuit în case, numiți compuși organici volatili (COV) – formaldehidă, benzen, toluen și xilen. Acestea sunt produse chimice existente în vopsele, spray-uri cu aerosoli, conservanți pentru lemn și produse pentru automobile. Concentrațiile de COV sunt mai mari în interior, decât în exterior.
Ajustările genetice ale Neo P1 permit plantei de apartament să proceseze aceste substanțe chimice și să le transforme în substanțe precum dioxid de carbon, pe care apoi le poate folosi pentru a continua să crească.
Bacteriile din sol, îmbogățite cu biochar, comun pentru grădinărit, transformă, de asemenea, COV-urile în produse mai puțin dăunătoare, cum ar fi zaharurile. Aceste grupuri de microorganisme „sunt foarte greu de întreținut”, spune Jennifer Brophy, un cercetător care dezvoltă plante modificate genetic la Universitatea Stanford.
„De îndată ce expediați un produs, viabilitatea acestor bacterii scade”, explică ea. Pentru a remedia acest lucru, fiecare produs Neoplant este vândut cu un pachet cu trei „picături de putere”, adică bacterii care ajută planta să continue să metabolizeze VOC.
De câte plante ar fi nevoie pentru a îmbunătăți considerabil calitatea aerului
Ideea plantelor de purificare a aerului aparține, de fapt, unui studiu din 1989, realizat de NASA și Associated Landscape Contractors of America, în care plantele de apartament obișnuite au fost testate în apartamente. Când oamenii de știință au umplut aceste camere cu COV, au descoperit că plantele ar putea absorbi o parte din compușii nocivi.
Cu toate acestea, aceste rezultate pot induce în eroare, după cum susține Michael Waring, inginer de mediu la Universitatea Drexel. De fapt, ar fi nevoie de aproximativ zece plante de apartament pe metru pătrat pentru a îmbunătăți considerabil calitatea aerului, spune Waring într-un studiu din 2019. Asta înseamnă că un dormitor de 100 de metri pătrați ar avea nevoie de aproximativ 1.000 de plante.
„Plantele, deși elimină COV, le elimină într-un ritm atât de lent încât nu pot concura cu mecanismele care se întâmplă deja în clădiri”, a declarat Waring pentru National Geographic.
Neo P1 a fost testat într-o cameră similară, dar rezultatele Neo P1 au fost de 30 de ori mai bune decât cele ale NASA, conform companiei, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de o cantitate masivă de astfel de plante pentru a filtra aerul din cameră. Deși compania continuă testele, cele de pe teren nu au produs rezultate fiabile.