Principalele substanțe toxice sunt: benzenul, formaldehida, tricloretilena, xilenul, toluenul și amoniacul.

Având în vedere că oamenii petrec 90% din timp în casă, la școală sau la locul de muncă, este important ca aerul pe care îl respiră să fie cât mai curat, scrie New Atlas.

O sursă comună de poluare a aerului din interior o reprezintă vaporii, care conține cei „patru mari” compuși organici volatili benzen, toluen, etilbenzen și xilen, denumiți BTEX. Acești compuși sunt toxici, cancerigeni, fiind asociați cu boli respiratorii și probleme ale sistemului nervos central.

Cât de eficiente sunt plantele în a purifica aerul

Acum, cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia, arată cât de eficiente sunt plantele în a purifica aerul din interior de toate aceste toxine. ”Calitatea aerului din interior este, adesea, mult mai poluată decât aerul exterior, ceea ce, la rândul său, are un impact asupra sănătății mentale și fizice”, explică Johan Hodgson, directorul general al Ambius, o firmă care furnizează plante de interior, „Acest studiu a arătat că ceva atât de simplu, precum o plantă de interior, poate face o diferență enormă”, susține el.

Tehnologia convențională de purificare a aerului, cum ar fi dispozitivele de filtrare în sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), nu sunt capabile să elimine poluanții gazoși din aerul interior. În schimb, capacitatea plantelor de a elimina o gamă largă de contaminanți este cunoscută de mult, însă nu s-a făcut nicio cercetare pentru a vedea cât de eficienți sunt în a face acest lucru.

Iedera diavolului și Planta păianjen

Cercetătorii au proiectat un Small Live Green Wall (SLGW) folosind plante de interior cunoscute pentru abilitățile lor de fitoremediere. Ei au testat nouă sisteme SLGW, fiecare conținând Iedera diavolului (Epipremnum aureum) și Planta păianjen (Chlorophytum comosum). S-a preparat și un produs de control, care conținea doar amestec de ghiveci și nicio plantă. SLGW-urile au fost plasate în camere sigilate de plexiglas, expuse la compuși organici volatili. Apoi au fost analizate utilizând cromatografie gazoasă-spectrometrie de masă. Cercetătorii au descoperit că eliminarea compușilor a fost foarte ridicată. Cea mai eficientă s-a constatat la alcani (97,9%), derivații benzen (85,96%) și ciclopentan (88,18%), toate fiind cunoscute că au efecte nocive asupra sănătății. Derivații de benzen au conținut BTEX.

Toți compușii au fost reduși la mai puțin de 20%

După numai opt ore, toți compușii au fost reduși la mai puțin de 20% din concentrațiile inițiale inițiale. „Este pentru prima dată când plantele au fost testate pentru capacitatea de a elimina compușii legați de benzină, iar rezultatele sunt uluitoare”, spune expertul în bioremediere Fraser Torpy, care a condus studiul. „Nu doar că plantele pot elimina majoritatea poluanților din aer în câteva ore, ci pot elimina cei mai nocivi poluanți legați de benzină din aer, de exemplu benzenul cancerigen”.

Descoperirile studiului demonstrează că plantele sunt o modalitate eficientă și durabilă de a combate poluarea din interior. În plus, sunt relativ ieftine și nu au nevoie de o întreținere specială.