Plantele mediteraneene sunt promițătoare în prevenirea bolilor de inimă
Problemele cardiovasculare sunt principala cauză de boală și mortalitate la nivel mondial. Extractele de plante, bogate în compuși bioactivi, au un potențial semnificativ pentru tratarea acestor boli.
Cu toate acestea, utilizarea lor este limitată de efectele secundare, de interacțiunile medicamentelor și de lipsa dovezilor științifice din studii preclinice și clinice de calitate. Biologul Mateu Anguera Tejedor a adus o contribuție semnificativă la acest domeniu prin proiectul său de licență în biologie din ultimul an la Universitatea din Barcelona.
Un studiu publicat în Food Bioscience oferă o prezentare generală a mecanismelor de acțiune, a dovezilor preclinice și clinice și a efectelor adverse ale compușilor bioactivi esențiali derivați din plante mediteraneene selectate. Studiul a analizat usturoiul, arbustul de păducel, șofranul, măslinul, rozmarinul și vița de vie, concentrându-se asupra acțiunilor antioxidante, antiinflamatorii, vasodilatatoare și de reglare a metabolismului lipidic.
Rezultatele obținute
Rezultatele arată că aceste componente active sunt promițătoare în tratamentul potențial al aterosclerozei și ar putea reduce riscul de atacuri de căldură și accidente vasculare cerebrale.
Studiul oferă, de asemenea, un ghid de referință pentru cercetările viitoare prin identificarea potențialelor lacune de cunoștințe și prin oferirea de recomandări oportune pentru proiectarea studiilor preclinice și clinice în acest domeniu. Domeniile cheie pentru explorarea viitoare includ siguranța pe termen lung a acestor compuși, evaluarea efectelor sinergice atunci când sunt consumate ca parte a unei diete mediteraneene și necesitatea de a stabili protocoale standardizate în medii clinice controlate.
Înțelegerea „efectului de matrice” este esențială pentru optimizarea aplicării terapeutice a extractelor de plante într-un context dietetic. Cercetătorii avertizează că eticheta de „natural” nu garantează siguranța, subliniind necesitatea prioritizării studiilor farmacocinetice, toxicologice și clinice pentru evaluarea eficacității, siguranței și eficienței acestora în comparație cu medicamentele existente, ne explică cei de la MedicalXpress.