Plantele multicolore au devenit un „must-have” pentru decorul casei. Iată cum să le țineți în viață

Sursă: Dreamstime

Capriciile și moda au influențat întotdeauna plantele pe care le aducem acasă. Este și cazul plantelor cu frunze pestrițe, care, în ultima vreme, au câștigat teren. Deși sunt destul de pretențioase, aceste plante sunt extrem de apreciate.

Îngrijirea de care au nevoie plantele pestrițe este oarecum diferită de cea a plantelor cu frunze verzi. Explicația este simplă: pentru că nu au clorofilă pe întreaga suprafață a frunzei, activitatea de respirație a plantelor este puțin mai complicată, scrie The Covesration.

Plantele cu frunze pestrițe au mai multe culori, de obicei pe frunze, dar în unele cazuri și pe tulpini și pe flori. De obicei, sunt verzi, fie cu alb, fie cu galben, dar pot avea și nuanțe de roșu, roz, argintiu sau alte culori.

În ultimii ani, plantele pestrițe de interior sunt considerate un accesoriu „must-have”. Dar înainte de a vă gândi să vă decorați casa cu aceste plante, asigurați-vă că știți cum să le îngrijiți.

Îngrijirea de care au nevoie este foarte specială. Obișnuit, ar trebui să le așezăm într-un loc cu multă lumină, dar fără soare direct, deoarece ar putea arde frunzele. Desigur, există excepții. Coleos, Evónimos, Crotones, … pot trăi dacă primesc lumină directă.

Au nevoie de mai multă lumină decât o plantă obișnuită

Sunt plante care au nevoie de mai multă lumină decât o plantă obișnuită, deoarece părțile galbene sau albe ale frunzei sunt în detrimentul părților verzi.

Numai în acesta din urmă putem găsi clorofilă, principalul responsabil pentru plantă de a fotosinteza și, în consecință, de a respira. Dacă nu primesc suficientă lumină, nu vor crește corespunzător. Varietarea culorilor poate apărea din mai multe motive.

La unele plante, cum ar fi florile de lalele pestrițe, asta se datorează unei infecții virale. Alte plante, cum ar fi cele din genul coleus, sunt modelate în mod natural.

Grupurile de celule produc diferite combinații de culori, determinând creșterea frunzelor cu semne atractive. Variația culorii plantelor poate apărea și ca urmare a unor mutații genetice.

Plantele pestrițe cresc mai lent

Când cultivați plante pestrițe, este important să înțelegeți modul în care diferitele culori afectează modul în care funcționează. Partea verde a plantelor conține clorofilă, un pigment esențial pentru fotosinteză. La plantele pestrițe, părțile albe ale frunzelor nu conțin clorofilă și, prin urmare, nu fac fotosinteză.

Părțile galbene ale frunzelor pot ajuta la trimiterea de energie către clorofilă, dar nu pot face fotosinteza pe cont propriu. Același lucru este valabil și pentru unele pete de țesut roșii, portocalii și roz.

Toate celulele din frunză, verzi sau nu, folosesc energia plantei. Asta înseamnă că plantele pestrițe sunt producători de energie mai puțin eficienți decât variantele lor cu frunze verzi, ceea ce le face să crească mai lent.

Îngrijirea plantelor pestrițe

Plantele pestrițe pot dura mai mult avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o dimensiune considerată adecvată pentru a fi vândute, deci pot fi mai scumpe.

Este însă nevoie să rețineți faptul că aceste plante au un conținut scăzut de clorofilă și, prin urmare, au nevoie de lumină bună pe tot parcursul zilei. De asemenea, ca în cazul oricărei plante de interior, asigurați-vă că frunzele nu sunt pline de praf și că nu îi dați nici prea multă, nici prea puțină apă.