Plantele tehnice primesc grosul subventiilor

Prima masura de anvergura luata de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) dupa alegerile din 2000 a fost acordarea unui milion de lei pentru fiecare hectar de teren agricol cultivat. Aceasta initiativa, anuntata inca din campania electorala a fost catalogata de actuala opozitie drept mita electorala, singura ratiune fiind cumpararea voturilor agricultorilor. Pentru aceasta actiune au fost puse la bataie peste 5.500 de miliarde de lei. "Banii au fost acordati in ianuarie si februarie, cand

Prima masura de anvergura luata de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) dupa alegerile din 2000 a fost acordarea unui milion de lei pentru fiecare hectar de teren agricol cultivat. Aceasta initiativa, anuntata inca din campania electorala a fost catalogata de actuala opozitie drept mita electorala, singura ratiune fiind cumpararea voturilor agricultorilor. Pentru aceasta actiune au fost puse la bataie peste 5.500 de miliarde de lei. „Banii au fost acordati in ianuarie si februarie, cand se pregatea campania de primavara si era nevoie de ingrasaminte, motorina. Firmele erau decapitalizate si cele mari si cele mici, nu mai vorbesc de cei care fac agricultura de subzistenta. Efectul poate fi cuantificat prin sporurile de productie, care au fost: 80 la suta la cereale, 40 la suta la plante textile, 15 la suta la plante pentru ulei. Tot acest an pentru zootehnie a reprezentat stoparea declinului, care se accentua continuu din 1991”, explica Ilie Sarbu, ministrul agriculturii.
In urma discutiilor purtate cu reprezentantii Uniunii Europene, autoritatile romane au fost nevoite sa renunte la acest sistem de sprijin, introducand, in schimb, subventia pe produs marfa. Pe langa pozitia UE, la schimbarea sistemului hotaratoare a fost si necesitatea implementarii mecanismelor economiei de piata. „In aceste conditii, am dat prioritate noilor culturi, in special plantelor tehnice, ca floarea soarelui, soia, rapita, pentru ca sunt produse cu o cerere foarte mare. Incet, incet, noi trebuie sa devenim partenerii cultivatorilor si sa transam lucrurile foarte clar: incurajam si sustinem culturile care pot fi profitabile, nu le mai stimulam pe cele care inseamna productie pe stoc, ca in industrie. Asta este fatal, moare, nu are perspectiva. Insa, in momentul in care se va dezvolta zootehnia, sigur ca productia de orz, porumb si chiar grau se va relansa si o vom sprijini”, promite Ilie Sarbu.
Potrivit datelor MAA, anul acesta, pentru sprijinirea productiei vegetale au fost cheltuite peste 5.300 miliarde de lei, dintre care 2.300 miliarde pentru sustinerea productiei de rapita, floarea soarelui, soia, sfecla de zahar, in si canepa. Tot pentru productia vegetala s-au mai cheltuit 1.200 miliarde de lei cu subventionarea pretului semintelor. „Toate aceste demersuri au la baza principiul economiei de piata: exista cerere, produci! Cum plantele tehnice au desfacerea asigurata, strategia urmata de noi a dus la cresterea suprafetelor cultivate cu plante tehnice, in media cu 20 la suta. In continuare mizam pe aceeasi evolutie, care inseamna bani pentru agricultura”, spune Ilie Sarbu.
Dotarea cu utilaje agricole, o problema foarte aprig dezbatuta in trecut, se pare ca si-a gasit rezolvarea in schimbul a peste 2.600 de miliarde de lei, la cat s-au ridicat subventiile in ultimii trei ani pentru mecanizare. „Subventionarea cu 55 la suta din pretul utilajelor agricole, in cei doi ani de la aplicare, aproape ca si-a atins scopul. De la 100 de hectare, cat revenea fiecarui tractor in 1990, am ajuns la o suprafata de 55 hectare pentru fiecare tractor, comparabila cu cea din multe tari europene. Totodata, s-a diversificat si gama de tractoare. Apreciem ca pe aceasta latura lucrurile sunt deja rezolvate. Probabil ca n-o sa inchidem definitiv acest sistem pentru ca apar noi societati, iar, periodic, multe utilaje trebuie inlocuite”, reia ministrul agriculturii.
Subventiile acordate au dus la cresterea productiilor si in zootehnie. Astfel, anul acesta in schimbul a peste 1.600 de miliarde de lei s-a reusit cresterea productiei de carne, in medie, cu 10 la suta. „La sfarsitul lunii septembrie 2002, fata de aceeasi data a anului anterior, efectivele au crescut: 90.000 de vaci, 360.000 de porci si opt milioane de pasari. La aceste eforturi financiare se adauga si programul prin care sunt acordate gratuit specialistilor tineri spatii zootehnice dezafectate. In cadrul acestei actiuni au fost atribuite 744 de complexe, dintre care peste 500 destinate bovinelor”, spune Ilie Sarbu. Cum pentru tinerii specialisti capitalul reprezinta o mare problema, au fost introduse noi forme de sprijin. „Am mai venit cu un ordin al ministrului care pune la dispozitie si un avans de 30 la suta pentru achizitia de echipamente pentru zootehnie. Totodata, din acest fond de 200 de miliarde de lei acordam subventii de 30 la suta pentru achizitia de animale necesare popularii spatiilor primite. Este prematur sa spunem care este impactul, dar chiar si acum, la numai cateva luni de la demararea programului, se pot vedea spatii care in trecut erau ruine, iar acum sunt complet modernizate si populate”, spune Ilie Sarbu.    
Punct ochirt, punct lovit

Milionul la hectar
Suma totala: peste 5.500 miliarde lei
A dus la cresterea productiei agricole cu 121 la suta.

Subventionarea cu 55 la suta a pretului
utilajelor agricole si a instalatiilor de irigat
Suma 2.600 miliarde de lei in ultimii trei ani
Suprafata ce revine unui tractor a scazut de la 100 hectare in 1990 la 55 hectare in acest an.
S-a diversificat gama de utilaje agricole.
Suprafata irigabila in acest an a fost de cinci ori mai mare decat media anilor 1990 – 2000
Sustinerea productiei marfa la culturile vegetale
Suma totala in 2002 a fost de 2.300 miliarde de lei.
Cresterea suprafetelor cultivate cu plante tehnice, care au desfacerea asigurata.
Productia „pe stoc” de grau si porumb a scazut.

Sprijin direct acordat crescatorilor de animale
Suma totala in 2002: 1.600 miliarde de lei
Cresterea efectivelor pentru toate speciile.
Cresterea productiei de carne cu 10 la suta.

Acordarea cu titlu gratuit a spatiilor zootehnice dezafectate
Aceasta actiune a implicat alocarea a 200 miliarde de lei pentru acoperirea a 30 la suta din valoarea utilajelor necesare. Tot din aceasta suma se mai are in vedere acordarea unui avans de 30 la suta din pretul animalelor destinate repopularii spatiilor.
Nu se poate realiza un bilant deocamdata, dar multe din spatiile preluate au fost deja renovate si populate.