Planul anti-război al Ungariei: Transparență maximă pentru partidele și organele de presă

Planul anti-război al Ungariei. Ministrul Gergely Gulyás, șeful Cancelariei premierului Viktor Orban, a anunțat luni că Guvernul ungar a adoptat un plan de acțiune anti-război, în cadrul conferinței de presă săptămânale desfășurată la Budapesta.

Ministrul a discutat despre combaterea propagandei de război ca parte a planului de acțiune. El a subliniat importanța transparenței maxime, anunțând că partidele și organele de presă vor fi obligate să-și divulge sursele de finanțare.

Acesta explicat că această măsură este necesară pentru a evita influențele străine asupra mass-media în Ungaria. Ministrul a adăugat că Guvernul va solicita publicarea transparentă a acestor informații.

De asemenea, Ungaria își rezervă dreptul de a returna orice fonduri primite din străinătate care sunt utilizate pentru propagandă de război, a mai precizat ministrul.

Gergely Gulyás a explicat că ministrul Justiției va fi responsabil de elaborarea reglementărilor necesare. În contextul legislației Uniunii Europene, Guvernul Ungariei susține o soluție care respectă statul de drept, conform declarațiilor politicienilor.

Referitor la legislația UE, a menționat că Ungaria nu va implementa reglementări dure și radicale care ar putea încălca libertatea de exprimare în mod neconstituțional.

De asemenea, ministrul a anunțat că Guvernul a decis ca toate companiile multinaționale care au înregistrat profituri suplimentare în timpul războaielor să contribuie financiar la apărare.

Această contribuție va viza sectorul bancar, companiile multinaționale și cele din sectorul energetic, iar fondurile colectate vor fi direcționate către bugetul de apărare.

În plus, Gergely Gulyás a precizat că în 2024 nivelul impozitului bancar nu va cunoaște modificări semnificative; băncile care nu își extind portofoliul de titluri de stat vor trebui să plătească integral acest impozit, pentru a corecta o lacună legislativă exploatată anterior de multe bănci.

Creșterea taxei pe tranzacțiile bancare

Politicianul a explicat că intenționează să crească taxa pe tranzacțiile bancare și să introducă o nouă taxă pentru operațiunile valutare ale băncilor. În plus, pentru a proteja familiile de impactul acestor măsuri, în 2024 va fi stabilit un plafon pentru comisioanele de administrare a conturilor și de utilizare a cardurilor personale.

Gergely Gulyás
Gergely Gulyás (SURSA FOTO: Facebook, Gergely Gulyás)

Ministrul a anunțat că impozitul pe profiturile suplimentare impus sectorului energetic și companiilor multinaționale, precum și taxa pe retail, nu vor suferi reduceri în acest an și vor rămâne neschimbate.

El a subliniat importanța lansării unei misiuni de pace de către premierul Viktor Orbán la începutul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, afirmând că dialogul direct cu toate părțile implicate în conflict este esențial pentru a asigura pacea.

Gergely Gulyás a subliniat că marile țări din Europa sunt dominate de propagandă de război, adăugând că este crucial ca cineva să reprezinte vocea victimelor, a familiilor afectate și a celor care suferă în conflict.

„Cineva trebuie să reprezinte şi vocea perdanţilor, a victimelor, a familiilor mutilate”, a declarat Gergely Gulyás.

Gergely Gulyás: Suntem siguri că dialogul necesită un armistiţiu

El a menționat că marile puteri au responsabilitatea principală în promovarea păcii și a explicat că premierul ungar, după negocierile cu părțile implicate în război, a călătorit în China pentru a discuta cu președintele chinez.

Șeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei a exprimat dorința Ungariei de a stabili relații cu toate țările capabile să contribuie la pace și de a discuta cu toți liderii politici care pot facilita încetarea rapidă a războiului și inițierea negocierilor de pace.

Acesta a subliniat că Ungaria are o poziție clară, inclusiv în calitate de președinte rotativ al Consiliului Uniunii Europene, și recunoaște că un plan concret de pace poate fi elaborat doar în colaborare cu părțile implicate.

„Suntem siguri că dialogul necesită un armistiţiu, deoarece nu este realist să se poarte negocieri eficiente despre pace cât timp părţile beligerante se ucid pe front”, a adăugat ministrul.

El a evidențiat că mulți privesc cu suspiciune și chiar se opun misiunii de pace a Ungariei, iar țara se confruntă cu presiuni politice, juridice și financiare pentru a se conforma susținătorilor războiului.