Tudorel Toader s-a reîntors în poziția de rector și vrea să facă tot ce-i stă în putere pentru a-și asigura postul. Potrivit edupedu.ro, astăzi Senatul Universității Al.I.Cuza din Iași votează noua Cartă a Universității. Documentul, care modifică regulile după care va funcționa universitatea, stabilește și modul în care poate fi demis rectorul său. Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader încearcă să își securizeze postul de rector, îngreunând procedura prin care rectorul poate fi demis. Amintim că parte dintre profesori îi sunt ostili și au încercat încă de când Toader era ministru să forțeze o demitere a sa din funcția de rector.

Senatul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași supune astăzi, de la ora 12, la vot o serie de articole care să modifice Carta Universității. Paradoxal, Tudorel Toader vrea să modifice același articol din Cartă care a fost și în vizorul contestatarilor săi: articolul 50, care prevede în ce condiții poate fi suspendat și apoi demis rectorul Universității.

Concret, propunerea de Cartă supusă la vot astăzi spune că “procedura de revocare a Rectorului poate fi declanșată la solicitarea scrisă a unei treimi din numărul membrilor Senatului. Solicitarea de revocare se analizează în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării. Hotărârea Senatului privind revocarea Rectorului se ia cu o majoritate de două treimi din numărul membrilor săi.”

Potrivit surselor Edupedu.ro, introducerea condiției „Solicitarea de revocare se analizează în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării” creează o condiție de decădere din dreptul Senatului de a mai vota revocarea, dacă solicitarea nu este analizată în termen de 30 de zile.

“Practic, chiar dacă se încalcă contractul de management, dar solicitarea nu este analizată în 30 de zile, rectorul nu poate fi revocat”, spun sursele Edupedu.ro.

Contactat de Edupedu.ro, Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților Iași și reprezentantul studenților de la Drept în senatul universității, a confirmat modificările supuse astăzi la vot. Acesta a precizat că o solicitare de revocare a rectorului poate fi ușor întârziată, având în vedere că ea este analizată de Biroul Executiv al Consiliului de Administrație, format din rector, prorectori, director general administrativ și un reprezentant al studenților, precum și în al doilea rând de Consiliul de Administrație (CA), format din cei mai sus, plus decanii facultăților.

Amintim că același articol, care fixează procedura de revocare a rectorului, a fost la un pas să fie modificat la finalul anului trecut de contestatarii lui Tudorel Toader.

Acum, Carta supusă votului nu mai conține posibilitatea suspendării rectorului “pentru afectarea imaginii Universității”.

De menționat că protestele la adresa lui Tudorel Toader au încetat odată ce acesta și-a preluat funcția de rector.

Fostul ministru al Justiției poate candida la un nou mandat de rector, aflându-se în prezent la primul mandat.