Slovacia opune vehement planului anunț de Bruxelles pentru migrație! Guvernul slovac a anunţat joi, 11 aprilie, că respinge „fără echivoc” pactul UE privind migraţia votat miercuri de Parlamentul European.
Planul UE pentru migrație a fost privit drept controversat de mai multe țări. Acest include o redistribuire obligatorie a migranţilor din statele din prima linie către alte state din UE. O altă măsură prevede costuri financiare acelor ţări membre care refuză primirea migranţilor.
Multe țări se opun categoric planului UE pentru migrație
O altă țară care a respins vehement măsurile respective este Slovacia. Guvernul slovac a anunţat în ziua de 11 aprilie că respinge „fără echivoc” pactul UE privind migraţia votat miercuri de Parlamentul European.
„Slovacia nu este de acord cu principiul unei solidarităţi condiţionate a acceptării obligatorii a migranţilor ilegali pe teritoriul său”, a subliniat Ministerul de Externe slovac într-un comunicat, potrivit EFE.
Ministrul de Externe slovac, Juraj Blanar, a scos în evidență faptul că pactul UE privind migraţia şi azilul „nu este o soluţie sustenabilă pe termen lung”.
El subliniază și că modul în care este realizată această reformă a politicii europene de azil evidenţiază „importanţa menţinerii dreptului de veto asupra chestiunilor de interes naţional”.
Ministrul slovac subliniază că regula unanimităţii în procesul decizional al UE trebuie să rămână
Juraj Blanar îşi manifestă în acest context opoziţia faţă de ideea renunţării la regula unanimităţii în procesul decizional al UE.
Cu altă ocazie, Slovacia s-a opus și față de ideea admiterii Ucrainei în NATO. Anunțul a fost făcut de premierul slovac, care a subliniat că acest lucru „nu ar fi altceva decât baza unui Al Treilea Război Mondial”.
Amintim că acordul referitor la migrație a fost aprobat de statele membre ale UE în septembrie 2023 prin majoritate calificată.
Astfel, statele care s-au opus atunci, respectiv Polonia şi Ungaria, nu au putut împiedica adoptarea lui.
Slovacia și-a manifestat opoziția ulterior, când Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns în decembrie la un acord asupra reformei politicii europene de azil.
Ministrul de Externe slovac este de părere că migraţia ilegală reprezintă „provocare majoră” pentru UE.
El subliniază faptul că aceasta trebuie soluţionată „înainte de toate ţinând cont de interesele suverane ale ţărilor”.
Totodată, ministrul spune că este nevoie în acest sens de „consolidarea frontierelor externe” ale UE.
În opinia lui, trebuie să se intervină în „ţările de unde este generată migraţia ilegală”.
Bruxelles-ul vrea să taxeze statele UE pentru fiecare migrant refuzat
Pactul UE privind migraţia a fost întâmpinat cu o opoziție puternică. Acest plan al Bruxelles-ului privind migraţia şi azilul votat miercuri de Parlamentul European înăspreşte regulile privind dreptul de azil.
Mai mult, include cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre. Este vorba despre relocarea din ţările din prima linie către alte state membre ale UE a cel puţin 30.000 de migranţi pe an.
Ţările ce refuză aceste cote ar avea ca alternativă o contribuţie de 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat sau furnizarea de sprijin operativ şi tehnic.
Premierul Donald Tusk a spus că va găsi modalități să protejeze țara, chiar dacă pactul intră în vigoare
La rândul lui, premierul polonez Donald Tusk a dat asigurări că Polonia va refuza aplicarea acestui mecanism controversat.
El spune că va găsi modalități să protejeze țara, chiar dacă pactul intră în vigoare într-o formă neschimbată.
„Vom găsi modalităţi astfel încât, chiar dacă pactul privind migraţia intră în vigoare într-o formă neschimbată în linii generale, să protejăm Polonia în faţa mecanismului de relocare”, a promis Tusk.
Donald Tusk spune că statele UE ar trebui să se concentreze pe mecanisme de protejare a propriilor graniţe
El a apreciat că statele UE ar trebui mai degrabă să se concentreze pe mecanisme de protejare a propriilor graniţe, ci nu pe mecanisme de a redistribui migranţii între ele.
Un mesaj a venit și de la șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas. El a reafirmat că Ungaria nu acceptă „relocarea obligatorie şi nici amenzile pentru refuzul de a primi migranţi”.
Ministrul maghiar de externe spune că Europa va fi inundată de migranţi
Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a subliniat că Europa va fi „inundată” de migranţi dacă UE să încurajeze migraţia în loc să implementeze programe de dezvoltare în Africa.
Pactul UE privind migraţia şi azilul a fost votat miercuri de Parlamentul European. El prevede că procesarea cererilor de azil formulate de migranţii veniţi din ţări unde nu sunt războaie sau alte crize va fi efectuată în centre de primire create la frontierele externe ale UE. Aceia care nu se califică pentru a primi azil vor fi repatriaţi.
Această reformă a sistemului european privind migraţia urmăreşte să scurteze durata procedurilor de azil. Un alt obiectiv obiectiv ar fi intensificarea expulzării migranţilor pentru a diminua migraţia ilegală venită mai ales dinspre Africa şi Orientul Mijlociu.
Totuși, reforma care ar urma să intre în vigoare în 2026 mai trebuie să fie validată oficial de statele membre ale UE, probabil la sfârşitul lunii, potrivit sursei menționate.