Chiar dacă tacticile de luptă ale Rusiei au rămas în continuare aproape ca pe vremea URSS, armata lui Vladimir Putin prezintă în continuare un pericol numai prin simpla supradimensionare de tip sovietic a tehnicii de luptă.

Reforma eșuată a armatei ruse

Conflictul din Ucraina a oferit o perspectivă asupra potențialului de război al armatei ruse după reforma eșuată dorită de fostul ministru al apărării Anatoli Serdiukov, care poartă numele de „New Look Army”, transmite Inside Over.

Această revoluție, care includea, printre diversele renovări, trecerea la unități mai mici și mai raționalizate, bazate pe o structură la nivel de brigadă / batalion (celebrele BTG – Battalion Tactical Group), niciodată finalizată în totalitate din cauza unei schimbări impuse de actualul ministru Serghei Șoigu, s-a văzut în fața primului test în actualul război.

O atenție deosebită a fost acordată unităților blindate rusești, echipate în marea lor majoritate cu tancuri de tip T-72 datând din anii ’80 și ’90 împreună cu câteva T-90M , T-80BVM și T-72B3. De asemenea, Rusia pare să fi mobilizat și T-62 și T-62M chiar mai vechi, după cum arată imaginile de pe frontul de sud din regiunea Herson.

Rusia reprezintă încă un pericol datorită factorului numeric

Dincolo de considerațiile pur războinice asupra rezultatului operațiunilor, care au arătat atât deficiențele structurale ale armatei moscovite legate de logistică, în care corupția, devenită endemică în țară, a avut o pondere semnificativă, cât și cele tactice legate de doctrina de utilizare a noilor BTG-uri, forțele blindate rusești reprezintă totuși o masă de șoc impunătoare doar datorită factorului numeric.

Chiar și în prezent, la fel ca pe vremea Uniunii Sovietice, s-a păstrat tacticile privind împărțirea în trei linii a unităților și mijloacelor de care dispune Rusia. Concret, cele din prima linie sunt dotate cu echipamente moderne, complet echipate și pregătite de luptă, cele din a doua cu materiale mai învechite și menținute la un nivel de pregătire operațională între 50 și 75 la sută și în fine cele din linia a treia plasate într-o poziție de încadrare și dotate cu materiale mai vechi, care ar necesita un interval de timp de aproximativ două luni pentru mobilizarea lor.

Datele din Ucraina arată că, din cauza pierderilor suferite, Rusia a ajuns să folosească în prezent, cel puțin parțial, cea de-a treia linie, prin decizia de a aduce pe front tancurile T-62 care s-a fabricat în intervalul 1961 – 1975, cel mai nou astfel de blindat având 47 de ani.

Soluția cinică a Moscovei

Cu toate acestea, Rusia deține în continuare cantități importante de tehnică militară, chiar dacă este învechită. O soluție identificată de experții militari este aceea de a continua livrările de arme moderne către Kiev.

„Rusia merge practic la sacrificiu. Are mii de tancuri vechi pe care le poate trimite pe front şi pe care Moscova este dispusă să le şi piardă în luptă. Oricum ele trebuiau făcute fier vechi. Mai cinic este că Moscova este dispusă să piardă aceste tancuri vechi cu tot cu echipaj, dar asta este gândirea de tip sovietic”, spune analistul militar Aurel Cazacu.