Planul de infrastructură al președintelui Biden prezentat miercuri este un coș de cumpărături plin de cauze de stânga, dintre care majoritatea nu au nicio legătură cu infrastructura. NationalInterest analizează planul anunțat de Biden.
Nu este nimic greșit cu proiectele de lege-omnibus care acoperă o serie de obiective politice diferite, dar astfel de propuneri, și proiectul precedent de lege Covid, din care 90% nu are nimic de-a face cu coronavirusul, sunt ofensatoare pentru public.
Președintele are dreptate să vrea să abordeze drumurile, podurile și căile ferate inadecvate și alte deficiențe ale serviciilor de bază din SUA. Și are dreptate să abordeze sistemul hidroelectric din Texas care a eșuat lamentabil din cauza vremii.
Acesta este unul dintre puținele domenii, alături de asistența medicală, în care fostul președinte Trump promisese acțiuni și nu a făcut nimic.
Președintele Joe Biden merită să i se acorde credit pentru că a abordat aceste probleme.
Cu toate acestea, există două erori grave în acest plan. Este vorba de cea mai mare creștere a impozitelor pe timp de pace din istoria americană, care se vrea să fie alipită la îmbunătățirea infrastructurii. Sunt obiective climatologice și de mediu care nu au nimic de-a face cu presupusul subiect al planului.
Este o prostie ca 174 miliarde de dolari să fie aruncate pe instalarea a jumătate de milion de stații de încărcare, în următorii nouă ani, pentru vehiculele electrice. Când ele reprezintă aproximativ 2% din vânzările de autovehicule noi din SUA.
De asemenea, este un nonsens să se modernizeze 2 milioane de case pentru a crește eficiența energetică, pe motiv că avem comunități cu venituri mici, extrem de vulnerabile la schimbările climatice.
Crearea unui „standard de eficiență energetică” și „electricitate curată” este un obiectiv dubios de utilitate discutabilă și nu-și are locul acum.
Cea mai evidentă greșeală este titlul măsurii: „American Jobs Plan”. Creșterile de impozite pot fi justificate, dar nu a existat niciodată o creștere a impozitelor în istorie care să nu fi avut un efect negativ asupra economiei.
Și pentru că acum se propune creșterea impozitelor pentru cei ale căror venituri sunt de 400.000 dolari pe an sau mai mult, asta va avea un efect negativ asupra ocupării forței de muncă.
Un alt aspect profund deranjant al planului președintelui este insistența sa ca reducerile de impozite date de Trump să fie în beneficiul celor bogați.
Planul ar creşte impozitul pe profit la 28% ,de la 21%, şi ar schimba codul fiscal pentru a permite companiilor să mute profiturile în străinătate.
Reducerile fiscale ale președintelui Trump au redus impozitele fiecărei corporații americane și impozitele a 83% din contribuabilii americani. Singurii contribuabili ale căror impozite nu au fost reduse erau cetățeni relativ bogați ai unor state guvernate de democrați.
Este clar că planul lui Biden creează condiţiile pentru un nou conflict în Congres, unde legiuitorii sunt în mare parte de acord că investiţiile de capital sunt necesare. Dar nu sunt de acord în privinţa sumei totale şi a includerii unor programe care în mod tradiţional sunt considerate ca servicii sociale.