Noul premier al Franţei, Jean Castex, a anunţat că planul de relansare pus la cale în Hexagon va fi finanţat în proporţie de peste o treime din fonduri europene. Acest aport al UE “este o diferență majoră” față de criza din 2008, subliniază şeful Guvernului.
Planul de relansare în Franța de 100 de miliarde de euro va fi finanțat în proporție de peste o treime, adică 35 de miliarde de euro, din fonduri negociate actualmente între statele Uniunii Europene, a afirmat prim-ministrul Jean Castex, pledând pentru “amplificarea acestei abordări europene” în confruntarea cu criza.
Țările Uniunii Europene nu-și vor precupeți eforturile pentru a ajunge la un acord pe bugetul multianual și pe planul de relansare destinat să susțină economia blocului în confruntarea cu criza coronavirusului, dar persistă blocaje în ajunul Consiliului European.
În fața Senatului, prim-ministrul, Jean Castex, a dat asigurări joi, 16 iulie, că planul de relansare din Franța de 100 de miliarde de euro va fi finanțat mai mult de o treime, adică 35 de miliarde de euro, din fondurile actualmente negociate între state și UE. Acest aport al UE “este o diferență majoră” față de criza din 2008, la care “Franța și președintele Republicii au avut o contribuție decisivă”, a subliniat prim-ministrul cu ocazia declarației sale de politică generală în Senat, potrivit France24.
“Această abordare europeană trebuie s-o continuăm, s-o amplificăm în materie de politică industrială” și de “politică ecologică”, a continuat Jean Catex. “Europa trebuie să-și regăsească în această problemă credibilitatea în fața concetățenilor noștri”, a insistat el, făcând apel la UE să folosească “oportunitatea” acestei crize.
Un summit european extraordinar
Emmanuel Macron este așteptat de joi seară și până sâmbătă la Bruxelles pentru a participa la summitul european extraordinar consacrat planului de relansare de 750 de miliarde de euro și bugetului multianual 2021-2027.
Această reuniune se anunță tensionată din cauza reticențelor statelor “econoame” față de acest plan de relansare, compus din 250 de miliarde împrumuturi și mai ales subvenții în valoare de 500 de miliarde care nu vor fi rambursate de statele beneficiare.