Comisia Europeană analizează posibilitatea de a recurge la licitaţii pentru a vinde obligaţiunile destinate să finanţeze planul de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, a declarat marţi comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, transmite Reuters, conform Agerpres.
În general, instituţiile europene emit obligaţiuni prin intermediul unor împrumuturi sindicalizate, cum va fi cazul în săptămânile următoare pentru a strânge cele aproximativ 100 miliarde de euro pentru programul SURE, destinat sprijinirii schemelor de şomaj parţial din Uniunea Europeană.
Analiştii aşteaptă cu nerăbdare detalii cu privire la modalităţile prin care UE, în prezent un mic debitor cu o povară a datoriilor de aproximativ 50 de miliarde de euro, le va utiliza pentru a-şi asuma datorii suplimentare semnificative.
„Prioritatea imediată a Comisiei este emiterea de obligaţiuni SURE, prevăzute pentru finalul acestei luni”, a declarat comisarul Johannes Hahn. „Dincolo de asta, Comisia analizează toate opţiunile pentru a majora volumul emisiunilor, inclusiv utilizarea licitaţiilor pentru emisiunile sale”, a adăugat Hahn. Acesta a precizat că Executivul comunitar ar vrea să asigure lichiditatea obligaţiunilor sale pe piaţa secundară, ceea ce ar implica analizarea „tuturor opţiunilor”.
Statele membre nu au căzut încă de acord cu privire la condiţiile pentru distribuirea banilor din fondul de revenire, cei 27 având opinii împărţite cu privire la o schemă care condiţionează accesul la bani de respectarea statului de drept.
Germania vrea o implementare rapidă a fondului de relansare
Creşterea numărului de cazuri de infecţie cu coronavirus în Europa scoate în evidenţă necesitatea de a implementa rapid fondul UE de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, a declarat marţi ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, înaintea discuţiilor cu omologii săi din blocul comunitar.
„Noua normalitate în perioada pandemiei de coronavirus cere să rămânem vigilenţi şi să ne adaptăm rutina de zi cu zi la evoluţia pandemiei”, a declarat Olaf Scholz înaintea unei videoconferinţe a miniştrilor europeni de Finanţe. „Creşterea bruscă a cazurilor de infecţie scoate în evidenţă şi nevoia de a implementa la timp programul ambiţios de revenire”, a adăugat Scholz, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a blocului comunitar.
Scholz a mai spus că banii din fondul de revenire ar trebui să ajute Europa să iasă din criză mai puternică, mai inovatoare, mai prietenoasă cu mediul, mai digitală şi mai unită. „În scurt timp, am făcut progrese impresionante cu privire la Facilitatea pentru Rezilienţă şi Recuperare. Sunt încrezător că putem face următorul pas important”, a apreciat oficialul german.