Premierul britanic Gordon Brown a anuntat ca planul de salvare a sistemului bancar din tara sa. Acesta presupune un efort de 37 miliarde de lire si va avea ca rezultat o crestere a rezistentei bancilor din Marea Britanie in fata crizei internationale. PLanul ed astazi este fara precedent, dar este unul de mare importanta pentru noi”, a declarat Gordon Brown.

Concret, planul presupune pomparea de bani in Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB si HBOS, pentru e preveni o eventuala prabusire a sistemului bancar britanic. De asemenea, conducerea bancilor trebuie sa isi mai reduca din salarii, bonusuri si sa reinvesteasca profitul, evitand acordarea de dividende.

Banii vor fi alocati in felul urmator: 20 miliarde de lire vor fi plasati in Royal Bank of Scotland, unde statul va detine 60%, iar conducerea va fi schimbata. Lloyds va primi 17 miliarde de lire, dupa ce va prelua controlul asupra HBOS. Astfel, statul va detine 43,5% din grupul largit, actionarii Lloyds vor avea o reprezentare de 36,5% iar investitorii proveniti din HBOS vor avea aproape 20%.